5 knjiga idealnih za čitanje na plaži

by | 16 srpnja, 2020

Jedva smo dočekali da dođe vrijeme godišnjih odmora kada se napokon možemo opustiti uz omiljenu knjigu na plaži.

Neovisno o štivu koje čitate, bilo ono teže ili lakše, ovo je vrijeme kada trebate odabrati knjigu koja vama i vašem karakteru najbolje odgovara kako bi se mogli stopiti s njom. Ovo je vrijeme za vas, nove spoznaje i opuštanja, a u nastavku vam donosimo pet knjiga po našem izboru za svačiji ukus.

Anita Diamant: Crveni šator
Ako ste ljubiteljica knjiga pisanih iz ženske perspective, ovo je štivo koje će vas sigurno oduševiti. U drevno doba, žene su u danima mjesečnice, poroda ili bolesti utočište nalazile pod crvenim šatorom. Bilo je to posebno mjesto gdje muškarci nisu imali pristupa. I mala Dina pod crvenim se šatorom uvodi u tajne spolnosti i plemenske rituale te uči pozivu primalje. “Crveni šator” povijesni je roman koji se temelji na spominjanju Dine u Knjizi postanka, lika koji u Bibliji ne progovara, dok u romanu kroz njenu ispovijest pratimo život žene u starozavjetno doba. Autorica oživljava drevni svijet karavana i robova, a kritičar lista Boston Globe napisao je kako je riječ “o Bibliji kakva bi bila da su je napisale žene”.

Khaled Hosseini: Gonič zmajeva
Za one osjetljivije željne realnih priča iz drugih kultura, Hasan, nepismeni afganistanski dječak, uvući će vam se pod kožu. On ima nevjerojatnu sposobnost predvidjeti gdje će sletjeti papirnati zmaj. Tridesetosmogodišnji Amir, Hasanov najbliži prijatelj, priča o svojem životnom putu koji vodi od Kabula do Pešavara u Pakistanu, a zatim do San Francisca. Paralelno uz priču o dječačkom prijateljstvu koje razara strah, ljubomora i okrutnost koja nadmašuje čak i onu političku, teče priča o modernom Afganistanu, nevjerojatno nesretnoj zemlji koju je načela sovjetska okupacija a potom dokrajčio talibanski režim. Amirov osjećaj krivnje koji ga proganja kad god se sjeti svojeg razorenog grada postaje nepodnošljiv, i kad se vrati da bi spasio Hasanovo siroče, razvija se zaplet koji počinje i napetošću i osjećajnošću.

Korana Serdarević: Nema se što učiniti
Bez obzira na to je li riječ o ljubavnim jadima, senilnosti, sitnim podmetanjima, odnosima između ljubavnika, majke i kćeri, brata i sestre, sve priče u zbirci “Nema se što učiniti” karakterizira pamtljiva, gotovo filmska atmosfera u kojoj se točno i precizno, a opet nježno ocrtava često mučna stvarnost. Naslov knjige sintagma je koja savršeno opisuje stanje nacije: svi su odustali od svega, od svojih života, od ideja i ideala, no jesu li zbog toga naši životi stali, jesmo li pred krajem svijeta i postojanja ili postoji još poneko zrnce optimizma? Možemo li pronaći ono nešto što će nas održati na životu? Prvijenac već afirmirane autorice kratkih priča Korane Serdarević prepun je takvih malenih, ali važnih trenutaka.

Jeffrey Eugenides: Bračni zaplet
Ranih 80-ih godina prošloga stoljeća studentica književnosti Madeleine Hanna proučava “bračni zaplet” u romanima književnica poput Jane Austen i George Eliot, ali i Barthesove Fragmente ljubavnog diskursa, odlučna da istraži i objasni žensku perspektivu (ljubavne) priče. Složenost muško-ženskih odnosa i ljubavnog diskursa u literaturi isprepliće se s njezinim stvarnim ljubavnim iskustvima i otvara cijeli niz velikih pitanja; Postoji li u zaljubljenosti/ljubavi izbor i koji je pravi? Zašto biramo one koje biramo? Na čemu bi se trebao temeljiti brak? Je li ljubav dovoljna? Ovo je knjiga koja će vam dati odgovor na brojna pitanja koja ste se oduvijek pitali.

Djeca Patrasa
Stanislav Bernstein sredovječni je profesor u krizi braka, godina, života. Njegova priča ne razlikuje se mnogo od priče prosječnog hrvatskog građanina: vikend druženja uz alkohol i prijatelje sa sličnim životnim situacijama, brak bez djece, bez razumijevanja, podugo već i bez ljubavi; ispraznost svakodnevice i nemotivirajuća radna okolina. Na izletu koji iniciraju njegova i Almirova supruga, Stanislav će susresti Marinu, svoju sedamnaestogodišnju učenicu koja boluje od multiple skleroze, i onako kako svaki čovjek u životu ima osobu koja će promijeniti njegov život, tako će Marina promijeniti Stanislavov. Maštajući o Marini, učinit će stvari koje muškarac njegovih godina nikada ne bi učinio. Jesu li one ispravne, ili ne – stvar je na vama. Ovo je knjiga koja se bavi pitanjima – koliko je ispravno (ne) iskoristiti seksualnu osviještenost tinejdžera? Gdje je crta koju treba povući u odnosu spram seksualnosti? Koliko “nepošten” mora biti muškarac da bi izigrao tradicionalne obiteljske vrijednosti i upustio se ne samo u “skok preko plota”, nego u voćnjak čije voće još nije niti dozrelo?

Foto: Unsplash