5 knjiga o samopomoći koje doista pomažu

by | 28 kolovoza, 2020

Naravno, svi imamo probleme i izazove u životu koje trebamo savladati, a ako ih ne možemo sami riješiti, nije sramota potražiti pomoć kod psihologa ili u stručnoj literaturi.

Jedna od najprodavanijih kategorija knjiga sigurno je ona o samopomoći, ali nije svaka baš ona koja će odgovarati za nas. Svaki je čovjek individua koja u različitim trenucima u životu treba različite stvari i pristupe za rješenje problema, a ako je jedna od vaših metoda čitanje knjiga o samopomoći, došli ste na pravo mjesto. U nastavku izdvajamo pet knjiga koje su nam pomogle u nekom periodu života.

Jorge Bucay: Priče za razmišljanje
Još jednom svojom nezaboravnom knjigom slavni argentinski pisac i psihoterapeut Jorge Bucay potvrđuje staru istinu da priče služe da uspavaju djecu i probude odrasle. A mudrost Bucayevih tekstova doista budi! Ona povezuje ljude – sve one koji su mu priče podarili, u kojem god kutku Zemlje i u kojem god stoljeću živjeli, i sve nas do kojih su došle, a koji ih radosno šaljemo dalje, u svijet, ljudima koje volimo.

Eva Illouz: Zašto ljubav boli
Ljubav boli i oduvijek je boljela, no Eva Illouz, predstojnica katedre za sociologiju pri Hebrejskom sveučilištu u Jeruzalemu koju je Die Zeit proglasio jednom od najvećih mislilaca 21. stoljeća, tvrdi da danas ljubav boli više nego ikada. Krivca za tu patnju pronalazi u Hollywoodu, kapitalizmu i Internetu i smatra da ovakav suvremeni oblik “ljubavne patnje i boli” nije posljedica feminizma ili disfunkcijskog djetinjstva, nego obilja te prevelike slobode i mogućnosti odabira. Zahvaljujući njezinu daru za povezivanje empirijske građe i književnosti, sociološke imaginacije i filozofskog razumijevanja, ova je knjiga postala obavezno štivo kad je riječ o suvremenim obrascima ljubavi i braka. I, kako su napisali u Die Zeitu, više nitko neće moći raspravljati o ljubavi bez da se pozove na ovu knjigu.

Eckhart Tolle: Moć sadašnjeg trenutka
Podnaslov ove knjige glasi Vodič prema duhovnom prosvjetljenju i ova je knjiga doista jedna od onih koje pomažu pronaći izlaz iz patnje, vrtloga života u prošlosti ili u budućnosti. Knjiga nas potiče na to da živimo u sadašnjem trenutku i ističe sadašnji trenutak kao najvažniji trenutak u našem životu.

Ichiro Kishimi i Fumitake Koga: Imati hrabrosti ne svidjeti se drugima
Jedan filozof i jedan pisac udružili su znanje i vještinu kako bi odgovorili na mnoga egzistencijalna pitanja u obliku dijaloga između filozofa i mladića, koji svojom formom podsjeća na Sokratov dijalog. Možemo li živjeti bez potvrde drugih? Možemo li biti sretni bez obzira na okolnosti? Je li tijek našeg života u našim rukama? Određuje li nas prošlost ili tek naša težnja prema ciljevima u budućnosti? Knjiga odgovara na sva ova pitanja i maksimalno pojednostavljuje život koji je u svojoj suštini vrlo jednostavan, sve je stvar naše perspektive i stava kojeg zauzimamo. Zauzima čvrst stav da je život vrlo jednostavan, da je za sreću potrebna hrabrost, za ljubav i zajedništvo individualnost, a za promjenu – svjež pogled na život.

Anne Brennan i Jani Brewi: Strast za životom
Oslanjajući se velikim dijelom na psihologiju Carla Gustava Junga, ova knjiga razmatra naš osobni psiho-duhovni razvoj tijekom cijelog životnog vijeka, s naglaskom na izazovima koji nas potiču da istražimo dublje dijelove svoje psihe, da živimo punije živote i budemo što kreativniji. Knjiga sadržava brojne anegdote iz života slavnih osoba, a kao temeljni primjer izazova koji može biti prilika za daljnji razvoj i svrhovit život navodi “krizu srednjih godina”.

Foto: Taryn ElliottPexels