5 knjiga koje morate pročitati barem jednom životu

by | 11 lipnja, 2020

Primiti korice i udahnuti miris nove knjige jedan je od onih malih momenata kad postanemo doista zahvalni na svemu što imamo u životu.

A knjige nam doista pomažu, u kojem god periodu života bili, kakve god bitke vodili, knjige nas mogu prebaciti u drugi svijet, motivirati nas ili nam pomoći u radu na sebi. Ako već niste tijekom izolacije, barem tijekom ljeta, ispod krošnje ili ležeći na plaži, odvojite vremena za ona štiva koja će vas dodatno oplemeniti i pomoći vam da gledate svijet kroz drugačije naočale. U nastavku vam donosim top 5 preporuka knjiga koje morate pročitati barem jednom u životu jer će vas doista pozitivno promijeniti.

Randy Pausch: Posljednje predavanje
S razlogom je ova knjiga svjetski bestseler i s razlogom ćete joj se vraćati nekoliko puta. Ovo je istinita priča američkog profesora informatičkih znanosti Randyja Pauscha koja će vam potpuno promijeniti život, bez imalo zadrške. Nakon što je saznao da je zloćudna bolest od koje boluje u završnoj fazi, pred svojim studentima i akademicima održao je posljednje predavanje prema kojemu je objavljena ova knjiga. Predavanje možete pronaći i online, ali strpite se i prvo pročitajte knjigu. Govori o životu, sreći, dječačkim snovima, ostvarenim i neostvarenim, ovo je priča koja će vas navesti da preispitate svoje prioritete, životne i poslovne ciljeve i ambicije, a sve uz nevjerojatnu dozu topline i humora u teškim životnim trenucima. Uz nju ćete naučiti živjeti sa smrtnošću, živjeti kroz optimizam imati životne energije na pretek. Ovo je doista životno predavanje za kojim ćete posegnuti svaki put kad vam treba nova lekcija i energija za dalje.

Waris Dirie: Pustinjski cvijet
Ovo je priča o hrabrosti, o snazi i motivaciji, napisana po istinitom događaju. Waris Dirie danas je model, spisateljica, glumica, aktivistkinja za ljudska prava, izaslanica UN-a, nadahnuće za mnoge žene i ova knjiga njena je priča. Priča o djevojčici koja je odrastala u Somaliji, kao nomad, čuvala stoku, borila se za hranu i kad je napunila pet godina, bila je obrezana. Waris je kao djevojčica pobjegla od kuće, bježala je kroz pustinju, radila kao sluškinja i detaljno opisuje sve nesretne događaje koje si nitko od nas ne može ni zamisliti. Obrezivanja se još uvijek događaju, a Waris se i dalje nastavlja boriti za prava žena diljem svijeta.

Jorge Bucay: Klasične priče da se bolje spoznaš
Ovo je knjiga koja će vas vratiti u djetinjstvo i istovremeno vam promijeniti percepciju ondašnjih bajki koje su vam čitali roditelji dok ste bili djeca. Od Odisejevih pustolovina, preko Ružnog pačića, Crvenkapice i Trnoružice, pa sve do Pinocchija i Male sirene, ovo je dokaz da ista knjiga u različitim fazama života može imati potpuno drukčije značenje. Kroz dobro nam poznate bajke, Bucay nas vodi do samospoznaja, najdubljih misli i osjećaja, vrijednosti i temelja na kojima počiva društvo u kojem živimo. Saznat ćemo što nas to doista koči na putu prema sretnijem životu i motivirati nas na promjenu.

James A. Levine: Plava bilježnica
Ova je knjiga uz koju ćete plakati. Nakon čitanja u vama ostavlja nekakvu gorčinu, koja se teško može izbaciti iz misli. Ovo je potresna i dirljiva priča koja ne momente bude toliko realno dočarana da će vam se smučiti. U glavnoj ulozi je Batuk, 15-godišnja prostitutka iz Indije, koja je od devete godine ušla u taj posao. Iako knjiga nije napisana po istinitom događaju, ima detalja koji doista jesu istiniti. Autor knjige je na putu u Mumbai pričao s djecom koja su se našla u tom paklu, a vidjevši malenu djevojčicu kako sjedi ispred kaveza i piskara u plavu bilježnicu dobio je ideju za knjigu. Otmice, krađe, droga, prostitucija, tučnjave, ubojstva – njihova su svakodnevica. Malena Batuk u bilježnici, koja se jednog dana slučajno nađe u njenim rukama, opisuje svoju sudbinu, samo jednu u moru sličnih onima koje je okružuju.

Mande Nazer: Robinja
Robinja je istinita priča o Mende Nazer, sudanskoj ženi čije je djetinjstvo završilo s 12 godina kad je zarobljena i zatim sedam godina proživljava pakao. Prodana je bogatoj arapskoj obitelji u Khartoumu kao robinja. Nakon sedam godina šalju je u Londonu gdje joj se pruža prilika za bijeg. Ovo je priča koja će vam otvoriti oči, natjerati vas da progovorite i budete spremni napraviti promjenu u društvu. Priča koja će vas potresti, šokirati i prikazati vam svjedočanstvo jedne žene koja se bori za slobodu.

Foto: Pexels