5 knjiga koje će vam pomoći proći kroz prekid veze

by | 2 srpnja, 2020

Prekid ljubavne veze iskusili smo gotovo svi barem jednom u životu i itekako znamo da može boljeti.

Nemojte se odupirati kad osjetite bol i glumiti da ste dobro. Procesuirajte, ispraznite negativne emocije koje osjećate i postupno se vratite u život. Od ljutnje, bijesa, pa preko tuge i sve do prihvaćanja, prekidi su dio života, ali ujedno i veliki periodi osobnog rasta. Iako često ne možemo sami racionalizirati što se dogodilo i zašto, te nam je teško nastaviti dalje, ovo je odličan trenutak da se posvetite čitanju i radu na sebi, zbog čega vam u nastavku donosimo preporuku pet knjiga koje je dobro pročitati nakon prekida.

Susan Jeffers: Osjeti strah, a ipak to učini
Strah je emocija koja nam itekako može napraviti problema u životu. Osim što nas sprječava da živimo doista punim plućima i onako kako smo oduvijek sanjali, zbog straha od samoće često ostajemo i u već nefunkcionalnim vezama. Susan Jeffers nam u svojoj knjizi pruža uvid u korijene straha te nam daje alate koji nam omogućuju da izađemo na kraj s bilo kojom situacijom. A prekid ljubavne veze je jedna od njih. Ovaj poticajan suvremeni klasik sadržava ključ pretvaranja gnjeva u ljubav, neodlučnosti u djelovanje – i stvaranja života koji ima smisla.

Gary Chapman: Pet jezika ljubavi 
Ovo je jedna od knjiga koja je i nama uvelike pomogla da razumijemo drugu stranu priče. Dr. Gary Chapman pomaže parovima da identificiraju, razumiju i počnu govoriti materinji jezik ljubavi svoga partnera koji obuhvaća: riječi potvrde, kvalitetno vrijeme, primanje darova, iskaze uslužnosti i fizički dodir. Učeći pet jezika ljubavi, vi i vaš partner naučit ćete jedinstvene jezike i naučiti praktične korake kako istinski voljeti jedno drugo. Ovo je knjiga koja je odlična u kojem god period života, a nakon prekida vam može dati odgovore na pitanja koja se konstantno pitate – Zašto je gotovo?

Dr. John Gray: Muškarci su s Marsa, žene su s Venere 
Naravno, ne može proći i bez jednog klasika. Bestseler dr. Johna Graya se i nakon dva desetljeća potvrđuje kao klasik razumijevanja muško-ženskih razlika. Muškarci govore potpuno drukčijim jezikom nego žene, iako toga nisu svjesni. Riječi su im iste, ali su im značenja različita. Kad bismo uza se imali mali frazeološki rječnik, razumjeli bismo se bez poteškoća i nesuglasica. Ova je knjiga upravo to – rječnik s osnovama gramatike koji će muškarcima – Marsovcima pomoći razumjeti žene – Venerijanke. Ova će vas knjiga osloboditi svih frustracija s kojima ste se ikada susreli u vezama jer ideje iznesene u njoj imaju smisla, a savjeti daju nadu da se razlike mogu prevladati.

M. Scott Peck: Put koji rjeđe se ide
Nije ovo samo knjiga koja će vam pomoći da prođete kroz prekid. Ovo je knjiga koja će vam pružiti mir, pozitivu i nove poglede na život. Pomaže nam naučiti kako razlikovati ovisnost od ljubavi te kako postati osoba koja uistinu jesmo. Priznajući u čuvenoj uvodnoj rečenici da je život težak, a put duhovnog razvoja dug, dr. Peck nikad ne zastrašuje čitatelje, nego ih blago vodi kroz naporan i često bolan postupak promjene prema višoj razini samorazumijevanja.

Liz Tuccillo: Kako biti sama 
Kao što i samo ime kaže, ovo je jedan od najtežih životnih zadataka, da naučimo biti sami i istinski sretni. Junakinja ovog romana, Julie Jenson ima 38 godina, urednica je izdavačkoj kući u New Yorku i solo cura. Nakon jednog lošeg izlaska, Julie shvaća da joj dosta svih razočaranja i poniženja samačkog života, napušta na neko vrijeme posao, uspijeva dobiti skroman ugovor za pisanje knjige i kreće u potragu za odgovorom kako se sa samoćom nose žene diljem svijeta. Autorica knjige je ujedno i scenaristica serije Seks i grad.

Foto: Unsplash