5 jednostavnih navika koje će vas dovesti do mirnijeg i lakšeg sna

by | 11 siječnja, 2021
ljepši snovi

Nakon teške i poprilično tmurne godine te svega onoga što smo u njoj proživjeli i preživjeli, u 2021. većina ljudi želi se usredotočiti na sporiji život, mir te se okružiti stvarima i ljudima koji iz njih izvlače ono najbolje.

Stres, koji je unatoč ulozi najvećeg neprijatelja postao i najčešći suputnik modernog načina života, remeti našu svakodnevicu te samim time utječe i na kvalitetu našeg sna. Prateći nas i u snovima, stres može izazvati noćne more, buđenja tijekom noći te nesanicu. Ako i sami imate problem sa spavanjem ili nespavanjem, u nastavku ćete pronaći pet savjeta terapeutkinje i stručnjakinje za snove Leslie Ellis.

Smanjite razinu stresa

Stres je jedan od najčešćih uzroka lošeg sna. Kako biste imali ljepše snove i čvršći san, riješite se stresa ili smanjite njegovu razinu do minimuma. Načini na koje to možete učiniti su razni. Zapisujte misli, vodite dnevnik, pričajte o svojim emocijama ili istražite neke druge i nove načine kojima ćete se riješiti stresa.

Uvedite novu večernju rutinu

Ako je u vašu večernju rutinu, koja se ponajprije odnosi na odlazak u krevet te period koji provodite u njemu prije spavanja, uključeno prekomjerno gledanje u zaslon laptopa ili mobitela – mijenjate navike. Večernja rutina trebala bi se sastojati od stvari koje vas umiruju. Topla kupka, meditacija, slušanje umirujuće glazbe – samo su neke od stavki koje možete uvesti.

Pijte suplemente

Suplementi, poput onih koji su na bazi magnezija, mogu doprinijeti kvaliteti vašeg sna. Ako imate problema sa spavanjem, razmotrite opcije suplemenata koji vam u tome mogu pomoći.

Pazite na temperaturu prostorije

Iako mnogi od nas vole ući u zagrijanu sobu te čitati knjigu ili se baviti drugim večernjim aktivnostima, spavanje u prostoriji čija je temperatura iznad 20 °C može imati loše posljedice. Istraživanja su pokazala da osobe koje spavaju u prostorijama čija je temperatura iznad 20 °C češće imaju noćne more i probleme sa spavanjem. Idealna temperatura sobe u kojoj spavate trebala bi iznositi 18 °C.

Pazite na misli

U trenutku velikog umora i prvih znakova tonjenja u san prisjetite se nekih lijepih snova ili razmišljajte o stvarima koje volite. Dr. Ellis kaže da na taj način možete utjecati na sadržaj svojih snova.

Foto: Connor James/Unsplash