5 ideja za produženi vikend na sjevernom Jadranu

by | 4 kolovoza, 2022

Ako u nečemu uživamo, onda su to produženi vikendi koji su nam savršen izgovor za bijeg od stvarnosti i svakodnevice.

A kamoli je bolji bijeg nego na more i nešto drukčije izlete od onih u Istri i Primorju? Za vas smo izabrali pet mjesta na sjevernom Jadranu koja imaju nevjerojatnu prirodnu ili povijesnu baštinu te odličnu gastronomsku ponudu.

Izlet za produženi vikend na sjevernom Jadranu

Nin

Svega 15-ak minuta vožnje od Zadra smješten je najstariji hrvatski kraljevski grad. Svi obožavatelji povijesne i kulturne baštine uživat će u središte staroga grada koje je zapravo otok promjera 500 metara, a s kopnom je povezan dvama kamenim mostovima. Nin je omeđen i gradskim zidinama, dugim pješčanim plažama i lagunom, a u samoj gradskoj blizini nalazišta su poznatog ljekovitog blata koje je utopija za vašu kožu. Nakon što ste se namazali blatom, prošetajte do krstionice kneza Višeslava i crkve sv. Križa, najmanje katedrale na svijetu.

Tribunj

Iako su na ovom području nešto razvikanije Vodice, Tribunj je mjesto koje će oduševiti sve ljubitelje ribarske i dalmatinske tradicije. Ovaj šarmantni gradić najviše turista i aktivnosti ima tijekom srpnja kad se odvija Ribarska noć i poznata Trka magaraca, no i bez toga moći ćete uživati u njegovim lijepim plažama i autentičnim dalmatinskim kućicama. Svratite i do uvale Sovlje, koja je udaljena svega 10-ak minuta hoda.

Skradin

Mjesto koje ne možete promašiti ako ste se uputili do Nacionalnog parka Krka je Skradin koji ima dugu povijest još do vremena Rimljana kad je bio prometno i trgovačko središte. Oduševit će vas nevjerojatan spoj prirode i drevnih građevina te priče koje stoje iza prijestolnice knezova Šubića Bribirskih, a gastronomske ponude i relaksacije neće nedostajati.

NP Krka

Prokljansko jezero

Još jedno od prirodnih ljepota šibensko-kninska županije je i Prokljansko jezero koje je specifično po tome što je na donjim razinama voda slana, dok je pri površini slatka. Dva dana izleta po NP Krka neće vam biti dovoljno da upijete sve ljepote, pa ih rasporedite po danima. Na južnom ulazu u Park naići ćete na ovu prirodnu ljepotu koja je ujedno i fenomen jer se radi o kriptodepresiji – dno jezera se nalazi ispod razine mora.

Zadar – Ugljan – Pašman

U tri dana produženog odmora, otiđite na tri dana izleta. Uzmite Zadar kao centar, pa jedan dan otiđite do Ugljana, a drugi do Pašmana. Otok Ugljan najbliži je Zadru, a do njega možete doći kratkom vožnjom trajektom u trajanju oko 25 minuta u jednom smjeru. Otok Ugljan povezan je s otokom Pašmanom prolazom Ždrelac. Nekad davno, Ugljan i Pašman bili su povezani u jedan veliki otok, ali su se razdvojili porastom razine mora na mjestu gdje je danas most Ždrelac. Najbolji način za istraživanje oba otoka je biciklom. Uživat ćete u mirisu zimzelenih borovih šuma, vidjet ćete drevne maslinike koji svjedoče 2000-godišnju tradiciju proizvodnje maslinovog ulja iznimne kvalitete i ukusa, tvrđavu Sveti Mihovil smještenu na brežuljku burne povijesti i sa sjajnim vidikovcem, maleni otok sa srednjovjekovnim samostanom s vrijednom izložbom; zatim jedini aktivni benediktinski samostan u Hrvatskoj, tradicionalne kuće izrađene od kamena, selo s dugom ribarskom tradicijom koja se zadržala do danas i još puno toga što tek trebate otkriti.

Foto: Unsplash