5 filmova o najboljem prijateljstvu koje bi trebala pogledati svaka žena

by | 23 siječnja, 2021
5 filmova o prijateljstvu

Gotovo svaka osoba reći će da prijateljstvo te istinska povezanost s drugim ljudima predstavljaju najveće bogatstvo koje možemo stvoriti za života. No ipak, prijateljski odnosi znaju postati itekako komplicirani i teški.

S godinama i odrastanjem shvaćamo da su prijateljski odnosi oni koje trebamo njegovati na isti način na koji njegujemo ljubavne odnose i veze. Ako želimo da neki odnos uspije, u njega trebamo ulagati. No to često zaboravljamo kad su prijatelji u pitanju. U nastavku vam donosimo 5 filmova koji će vas podsjetiti na to koliko je prijateljska podrška bitna te koliko je prijateljski odnos promjenljiv, lomljiv i kompliciran.

4 months, 3 weeks, 2 days

Film “Četiri mjeseca, tri tjedna i dva dana” redatelja Cristiana Mungiua, za kojega kritičari kažu da je napravio remek-djelo europske kinematografije, ostavit će vas bez teksta. Film započinje scenom u studentskom domu. Dvije cimerice i najbolje prijateljice, Gabita (Laura Vasiliu) i Otilia (Anamaria Marinca) naći će se pred vrlo teškim zadatkom koji nikad neće zaboraviti. Nalazimo se u 80-im godinama, u komunističkoj Rumunjskoj. Na vlasti je Nicolae Ceauşescu, kojega cijeli svijet poznaje kao okrutnog diktatora.

Za vrijeme njegove vladavine, on i njegova žena provodili su brojne zabrane pa tako i pravo na kontracepciju i pobačaj. Jedna od junakinja ovog filma, Gabita, u drugom je stanju i pred njom je veliki izazov. Odlučila je kako dijete neće zadržati, a budući da je pobačaj zabranjen zakonom, on se mora napraviti ilegalno. Njezina najbolja prijateljica, Otilia, odlučuje cijelo vrijeme biti uz nju i ona, zapravo, obavlja najveći dio posla. Ovo je teška, realna i bolna priča o najboljim prijateljicama koje prolaze jedan od najvećih izazova svog života.

Girl, Interrupted

Girl, Interrupted film je snimljen prema istoimenom memoaru Susanne Kaysen i priča je to koja je obilježila živote mnogih tinejdžerica i adolescentica. Priča prati mladu Susanne, koja kao 18-godišnja djevojka završi u psihijatrijskoj ustanovi Claymoore, prema odluci očevog prijatelja psihijatra. Isprva šokantan i neželjen događaj pretvori se u pravu avanturu u trenutku kad na odjelu upozna dominantnu i vrckastu Lisu Rowe. Ovaj, pomalo čudni, film o prijateljstvu prepun je dubokih i bitnih poruka o prijateljstvu, ljubavi i životu općenito.

Lady Bird

Lady Bird, pravog imena Christine, tinejdžerica je koju muče uobičajeni mladalački problemi – kako pronaći dečka, kad je pravo vrijeme za izgubiti nevinost, s kojim se osobama družiti i koji fakultet upisati. Uz sve te probleme u školi i oko nje, susreće se i s problemima unutar vlastitog doma. Lady Bird nikako ne može pronaći zajednički jezik s majkom i uvjerena je da je otac jedina osoba koja ju razumije.

No njezina majka nije jedina osoba koja ju ne razumije  Lady Bird se ne razumije s cijelim svojim gradom i ono o čemu neprestano mašta je odlazak iz Sacramenta i odlazak na fakultet što dalje. Nova ljubav, mijenjanje društva te gubljenja u krivim stvarima i osobama dovodi je do shvaćanja da je pogriješila. Ovaj će vas film podsjetiti na to da nisu svi ljudi posebni kao što se čine te da nikad ne trebate zaboraviti prave vrijednosti – obitelj, prijatelje iz djetinjstva i autoritete koji vam žele dobro.

Me Without You

Odrastanjem svi polako shvaćamo da su veze i prijateljstva gotovo ista stvar. Oba odnosa zahtijevaju ljubav kao temelj na koji se nadovezuje iskrenost, razumijevanje i podrška. Također, oba odnosa zahtijeva i neprestano ulaganje. Me Without You film je koji će vas podsjetiti na te stvari. Priča prati Marinu i Holly, prijateljice iz djetinjstva, čiji se odnos s godinama pretvori u toksičnu vezu u kojoj netko neprestano ostaje povrijeđen. Ovaj će vas film podsjetiti na prave životne vrijednosti te ćete uz njega naučiti što jedan prijateljski odnos treba, a što ne treba biti.

Ghost World

Ghost World je film napravljen prema stripu, a u njemu će se pronaći svaka osoba koja je pomalo iskakala iz društva i koja je jedva čekala otići iz svog dosadnog grada. Priča prati dvije najbolje prijateljice, Enid i Rebeccu, koje mrze sve što vole mladi. Njihovi će vas cinični komentari nasmijati, ali i podsjetiti na vlastite tinejdžerske dane. Po završetku srednje škole Enid nema pojma što želi, a Rebecca pokazuje znakove želje za pronalaskom novog života. Enid i Rebecca nisu obične tinejdžerke i ovo nije još jedan film za mlade. Ove nerazdvojne prijateljice polako razdvaja stvarnost. Zajednički planovi i snovi odjednom postaju nepoznanica, a u tim srušenim snovima pronaći ćete barem jedno veliko prijateljstvo koje ste ostavili iza sebe.

Screenshot: YouTube