5 domaćih stand-upova koji će vas nasmijati do suza, a dostupni su online

by | 7 travnja, 2020

Postoji li uopće period u životu u kojem nam je smijeh bio potrebniji nego ovaj sada? U moru negativnih emocija, straha i anksioznosti koje nas preplavljuju, smijeh i razbibriga su nam prijeko potrebni.

Osim obitelji i prijateljima s kojima provodimo vrijeme na video pozivima i maštamo o nekim boljim vremenima, domaći stand-up komičari odlučili su doprinijeti cjelokupnoj situaciji i pokloniti nam dio svog rada online. U posljednjih nekoliko godina domaća stand-up comedy scena jednostavno je eksplodirala, na čemu smo neizmjerno zahvalni jer su komičari u naše živote unijeli dozu smijeha, novih spoznaja i odličnih fora koje su nam bile prijeko potrebne.

U nastavku vam donosimo pet domaćih komičara zbog kojih ćete u izolaciji “plakati” od smijeha.

Aleksandar Curać – Šarić

Čak i ako ne pratite stand-up, ovo je ime za koje ste sigurno čuli s obzirom na raznolikost stvari kojima se Aleks bavi. Osim copywritinga, pisanja scenarija, projekta LAJNAP, one man showa DOSLOVCE, svog podcasta Aleks’ Comedy Set i Youtube kanala na kojem redovito izbacuje urnebesne aktualne Kronike Interneta, napravio je korak dalje i upravo je izbacio svoj drugi one man show Iščašena komunikacija u online prodaju po cijeni od 75 kuna! Iako tvrdi da ne razumije žene, Aleks ovim stand upom još jednom pokazuje koliko zapravo razumije i secira ženski mozak, međuljudske odnose i muški ego o kojem nerijetko priča. Izrazito dobro snalaženje na pozornici, samouvjerenost i inteligentan (ponekad uvrnuti) humor koji vas uz njegovu mimiku i gestikulaciju zasigurno vodi do suza i novih životnih spoznaja, dovoljan su razlog da kliknete na link i podržite ovog izvanrednog komičara.

Vlatko Štampar

Po vokaciji arhitekt, po ljubavi umjetnik, u hrvatsku će povijest svakako biti upisan kao jedan od najboljih komičara koji je svoj prvi nastup odradio još prije 13 godina, postavši tako jednim od začetnika stand-up scene u Hrvatskoj. Ovaj je čakovečki komičar specifičan po svom međimurskom govoru i genijalnim forama o odrastanju, problemima u osnovnoj školi, životinjama, seksu, muško-ženskim odnosima i dolasku u Zagreb. Na svom YouTube kanalu nudi pregršt videa i snimki stand upova među kojima je i njegov one man show Bratec je trd, a suosnivač je i član LAJNAPA.

Goran Vugrinec

Poznatiji u komičarskom svijetu kao Goc, također suosnivač i član LAJNAPA, bavi se i produkcijom native sadržaja, vodi kvizove te je moderator je na brojnim konferencijama i seminarima. Gorana osim izvrsnog smisla za humor krasi i zavidna energija kojom zrači te elokvencija na kojoj bi mu pozavidjeli mnogi. Sa svojom stand-up karijerom počeo je još 2009. godine, a u njegovim nastupima nerijetko možete čuti fore o odnosima Purgera i Splićana (budući da je i sam dijelom Splićanin, priča i iz vlastitog iskustva), društvenih vrijednostima i odnosu sa ZETovcima.

Ivan Šarić

Još 2006. godine Šarić je odradio svoj prvi nastup i od tada stand-upom proputovao Hrvatskom, Slovenijom, Srbijom, BiH i Engleskom. Onaj manje poznati dio je da se osim stand-upom i brojnim voditeljskim angažmanima, bavi marketingom i oglašavanjem, što ne iznenađuje s obzirom na to da je veliki kreativac. Odlična zapažanja i apstraktni humor koji se dotiče muško-ženskih odnosa, života na Balkanu, u Dalmaciji, te politike i istančanog sarkazma krase njegove nastupe, pa ni ne čudi da je prošle godine uspio napuniti Malu dvornu Doma sportova.

Splicka scena

Kolektiv splitskih stand-up komičara čine Ante Travizi, Ivica Lazaneo, Ivo Musulin, Josip Škiljo, Tomislav Primorac i Vanja Dobrijević, a nastupaju zajedno od početka 2016. godine. Osim što nude pregršt one man showova koji se dotiču tipičnih dalmatinskih tema, preko oštrog crnog humora koji nam je svima blizak, pa sve do pitanja na koja smo uvijek željeli znati odgovor.

Foto: Tomislav Valent, Matthias Wagner / Unsplash

Pripremila: Lana Biželj