5 dobrih djela koje možete učiniti ovih božićnih blagdana

by | 11 prosinca, 2020

Ovi božićni blagdani zasigurno će biti jedni od onih koji se dugo pamte i koji će se prepričavati još generacijama.

Uz pandemiju koronavirusa i sve promjene koje nam je ona donijela, božićne ćemo blagdane slaviti drukčije nego ikada dosad. No bez obzira na sve restrikcije i novine na koje se teško naviknuti, ovih blagdana jedno je ipak isto. Ono što nam pandemija ne može zabraniti jest da budemo dobri prijatelji, dobri članovi obitelji i zajednice koje smo dio. I ovog Božića poželjno je napraviti barem jedno dobro djelo te učiniti ove čudne blagdane barem malo ljepšima i lakšima. U nastavku vam donosimo pet načina na koje nekome možete uljepšati Božić ove godine.

Poklonite stvari koje više ne trebate

Svi mi u ormarima, na policama i u ladicama imamo očuvane stvari koje samo skupljaju prašinu. Ovog Božića te stvari donirajte potrebitima. Domovi, sigurne kuće te razne udruge uvijek trebaju pomoć. Isto tako, uvijek možete pomoći obiteljima koje nemaju dovoljno, a koje će biti neizmjerno sretne sa stvarima koje vama više ne trebaju.

Pomozite lokalnim beskućnicima

Naša je realnost postao svijet u kojima su gladni, bez domova i obitelji te odbačeni dio društva na koji se većina ljudi više ni ne obazire. Ovog Božića pitajte takve ljude što im treba i pomozite im koliko možete.

Razveselite stariju/usamljenu osobu iz susjedstva

Svako susjedstvo ima barem jednu stariju i usamljenu osobu koja će blagdane provesti sama. Pokucajte joj na vrata sa simboličnim poklonom, ostanite na toplom čaju ili je pozovite u svoj dom na razgovor. Pažnja je najveći i najljepši poklon koji možete dati onima koji su ostali bez svojih bližnjih.

Pomozite azilima

Azili u Hrvatskoj su pretrpani, većina ih vuče dugove zbog velikog broja životinja kojima treba veterinarska pomoć, koju volonteri plaćaju iz svog džepa koliko mogu. Ovog Božića mislite i na njih te na njuškice koje će se razveseliti jednom šetnjom, jednim zagrljajem, starom dekicom, poslasticom ili igračkom koja vam više ne treba.

Nazovite osobu koju dugo niste čuli

Život nas često odvoji od onih s kojima smo do jučer bili nerazdvojni. U redu je maknuti se od osoba koje iz nas izvlače ono loše i koje nam više jednostavno ne odgovaraju. No ponekad nas jedna krivo shvaćena rečenica i bezvezna svađa udalje od nekoga koga bismo, zapravo, htjeli imati u životu. Ovog Božića nazovite osobe o kojima razmišljate, osobe koje vam nedostaju, i zaboravite na ponos.

Foto:  Kira auf der Heide/Unsplash