5 biljaka koje je odlično imati kod kuće jer pomažu u borbi protiv komaraca

by | 28 srpnja, 2020

Nije li predivno kad znamo da nešto u prirodi može pomoći protiv nametnika iz prirode, poput nekog obrambenog mehanizma koji može biti od koristi i nama ljudima?

U konkretnom slučaju pričamo o komarcima i biljkama od kojih možemo imati nekolicinu beneficija, a jedan od njih je i borba protiv komaraca. Još je bolja vijest da s istim biljkama možemo i kuhati, spremati osvježavajuće napitke i ne podrazumijevaju komplicirano “tetošenje”. Možete ih držati na balkonu ili u stanu kako vas naši najgori ljetni neprijatelji ne bi pikali.

Bosiljak
Bosiljak je osim za pesto i dodatak u kuhinji poznat i kao biljka koja odbija kukce. Zahtijeva puno svjetla i redovito zalijevanje, ali nemojte ga ni zaboraviti podrezivati kako bi rastao što više i bio učinkovit na svim poljima.

Lantana
Ova biljka prepoznatljiva je po svojim predivnim cvjetovima, a privlači leptire i kolibriće, dok odbija komarce. Osim što će biti korisna, poslužit će vam izvrsno kao dekoracija, pogotovo ako imate puno sunca koje joj je potrebno.

Menta
Menta je još jedna odlična opcija za kuću i vrt, a njezini mirisi odbijaju komarce. Pobrinite se da je posadite na posebnom većem mjestu u vrtu ili u veliku teglicu, budući da se može širiti jako brzo. Sunce i puno vode ono je bez čega ne može.

Lavanda
Jedna od biljaka koja ima umirujući miris i relaksirajuće djelovanje, a ne vole je insekti i komarci. Moraju konstantno biti vlažne, uz puno sunca i onda ih ništa neće zaustaviti u rastu.

Citronella
Jedna od najjednostavnijih biljaka za uzgojiti, a ima tako dobro djelovanje protiv komaraca. Ne traži posebne uvjete, previše sunca, ni vode, te može izdržati nešto suše tlo i po nekoliko dana.