4 savjeta za pravilnu higijenu bikini zone tijekom ljeta

by | 2 srpnja, 2015

Zbog povećanog znojenja, ljeto i vrućine zahtijevaju i pojačanu osobnu higijenu, pa tako i intimne dijelove tijela moramo njegovati pažljivije. Držite se ovih četiri savjeta za održavanje higijene i svježine “tamo dolje” kako biste opušteno uživali u ljetnim danima.

???????????

1. Koristite sapun bez mirisa
Zahvaljujući sposobnosti vagine da se sama čisti, najbolje bi bilo da je perete samo običnom vodom. Ako ipak ne možete izostaviti sapun, koristite onaj neutralni, odnosno bez mirisa. Vagina se nikada ne smije prati iznutra jer se tako ispiru i zdrave bakterije, što pak može povećati rizik od spolno prenosivih bolesti, upale grlića maternice i drugih infekcija. Ako vas muči neobičan miris vagine, obratite se ginekologu.

2. Pažljivo birajte donje rublje
Čipkaste, satenske i gaćice od sintetike tijekom ljeta trebalo bi izbjegavati u širokom luku. Takvo donje rublje zadržava vlagu, zbog čega vrlo često, na tropskim vrućinama, može izazvati gljivične infekcije. Najbolji izbor su gaćice od sto posto pamuka koje su prozračne i ne zadržavaju vlagu. Također, mokru odjeću za vježbanje i kupaći kostim presvucite što prije.

3. Koristite dobre intimne maramice
Uvijek uz sebe imajte paketić intimnih vlažnih maramica kako biste se osvježili. Kupite maramice koje su potpuno prirodne, ne sadrže alkohol i biorazgradive su.

4. Riješite se uraslih dlačica
Jedna od nuspojava depilacije voskom je povećana sklonost ka uraslim dlačicama, koje nijedna žena ne želi na svojoj bikini zoni kad se skine u kupaći kostim. Za sprječavanje urastanja dlačica napravite piling bikini zone dva dana nakon depilacije. Pritom, koristite piling koji sadrži samo prirodne sastojke. Nakon pilinga na suhu kožu nanesite preparat protiv urastanja dlačica koji će smiriti kožu i još više smanjiti mogućnost urastanja. Urasle dlačice nikada nemojte pokušavati iščupati, jer bakterije na rukama mogu napraviti više štete nego koristi, te uzrokovati infekcije i ožiljke.

Izvor: Life Content
Foto: Guliver/Thinkstock