3 načina na koja možete održati rutinu vježbanja i ne odustati

by | 28 svibnja, 2021
vježbanje

Najveća prepreka vježbanju je tzv. Kondicijski otpor – oklijevanje da u život uvedete kondiciju ili održivu rutinu i vježbanje. Moglo bi se reći da postoje tri vrste ljudi kad je fitness u pitanju: osobe koje uopće ne vježbaju, osobe koje se povremeno uključuju i isključuju te dosljedni vježbači.

Kondicijski otpor mogao bi se tumačiti kroz strah od neuspjeha i boli, pa je zato važno da sami sebe zapitate što vama govori vaš otpor i kako se na najbolji način njemu suprotstaviti. On često proizlazi iz nekih neuspjeha, straha, pogrešnog pristupa ili pogrešne aktivnosti. Međutim, ako ste našli upravo ono što volite, potrudite se to i sačuvati i ne odustati kakve god bile vaše misli, strahovi ili borbe.

 

Evo malih savjeta kako održati rutinu vježbanja i ne odustati

Istražite – počnite polako, a postupno napredujte

Loša iskustva iz prošlosti ne moraju značiti da će svaki put biti tako. Unaprijed se pripremite, istražite kamo idete i gdje ćete vježbati. Objasnite treneru vašu situaciju i nikako se nemojte uspoređivati s naprednim vježbačima (ako ste početnik) jer će vas to odmah na početku uplašiti. Počnite polako. Napredovanje je najbolje kada je sporo i postupno jer tako gradite formu, snagu i samopouzdanje. (Pročitajte: Ova tri jednostavna trika savršena su motivacija za treniranje)

Poticajno okruženje

Ako nemate povjerenja u sebe, pokušajte sa samostalnim vježbanjem kod kuće jer ćete tako lakše savladati poteze i raditi bez da su sve oči uperene u vas ako se radi o grupnim vježbama. Poticajno okruženje i prostor također ima veliku ulogu pa svakako birajte ono koje će vas zadovoljiti i poticati nabolje. (Pročitajte: Ultimativni plan za vježbanje pomoću kojeg možete postići jako puno!)

Razvijajte moto dobrog osjećaja

Ponekad strah od prosudbe dolazi iznutra jer osuđujete sebe i projicirate ono što drugi možda misle, ili kako vas gledaju ili pričaju o vama. To jednostavno morate izbaciti iz glave i fokusirati se na ono što želite. Ako pomaže, smislite pozitivnu krilaticu ili izreku koja će vas u svakom trenutku mentalno podići. Nemojte si dopustiti strah.

Razmislite što vas osobno muči kad je u pitanju vježbanje, kondicija i održavanje vježbanja. Ako to naučite razumjeti, tada ćete i sve prepreke lakše prevladavati. Pogotovo nemojte dozvoliti da vas neki strahovi, problemi, lijenost ili nešto sasvim drugo dovede do napasti da ne živite ispunjeno ili da odustanete od svakog pokušaja aktivnog bavljenja sportom.

FOTO: fizkes iStock/Getty Images Plus via Getty Images