3 načina na koja možete napraviti pauzu od svijeta koja nam svima treba

by | 4 siječnja, 2021
3 načina za pauzu od svijeta

Svijet u kojem živimo te način na koji vodimo život osnovni su razlozi zbog kojih moramo raditi redovite pauze kako ne bismo doživjeli burnout, s kojim se danas suočava sve više ljudi.

Pojam burnout nastao je 1970. godine. Upotrijebio ga je američki psiholog Herbert Freudenberger kako bi opisao posljedice ozbiljnog stresa u zanimanjima koja su usmjerena na pomaganjem drugim ljudima. Danas svi dobro znamo da se burnout može dogoditi svima bez obzira na to kojim se zanimanjem bave te nakon različitih stresnih situacija. Pandemija i potresi ovih su nas danas doveli do ruba. Gomilanje negativnih emocija, osjećaja bespomoćnosti te neizvjesnosti samo su neki od razloga zbog kojih bismo svi trebali uzeti pauzu. U nedavnoj epizodi MBG podcasta neurologinja Mitzi Joi Williams govori o tri načina na koja možemo uzeti pauzu bez osjećaja odsječenosti od svijeta. Naravno, ako netko ima potrebu potpuno se povući kako bi napunio baterije, ni taj način nije pogrešan.

Isključite se

Svima je ponekad potreban odmor od loših vijesti i teških prizora. Ako imate potrebu odmoriti se od svega, nemojte osjećati grižnju savjesti. Napravite pauzu od društvenih mreža, portala, vijesti i svih informacija koje su vam trenutačno previše.

Povežite se s najmilijima

Ponekad odmor od svijeta znači povezivanje s najdražim ljudima. U trenucima velikih tragedija često se sjetimo koliko smo bogati zbog ljudi koje imamo oko sebe. Nekad pauza znači povezivanje, ljubav i dijeljenje s osobama koje volite. Nemojte to zaboraviti. Isključite se od ostatka svijeta, razgovarajte, povjeravajte se i radite zajedno stvari koje vas ispunjavaju.

Usredotočite se na hobije

Čak i ako ste u ovim kriznim situacijama odlučili biti osoba koja volontira i daje sve od sebe, znajte da zaslužujete uzeti pauzu i isključivanje od svega. To isključivanje mnogim je ljudima najlakše postići hobijima. Ako nemate hobi, oživite neki stari ili se posvetite stvarima koje ste oduvijek htjeli, a za koje nikad niste imali vremena. Bilo da se radi o sportu, provođenju vremena u prirodi, umjetnosti ili nekoj vrsti kreativnog izrađivanja budite sigurni da ćete hobijem odmoriti misli od svega.

Foto: Giulia Bertelli/Unsplash