3 mjesta koja još uvijek stignete posjetiti ovog ljeta

Posjetite Kotle u Istri, fotkajte se na stepenicama u Lošinju ili u ribnjaku Petra Hektorovića na Hvaru

by | 31 kolovoza, 2021
ribnjak petar hektorovic, hvar

Iako je jesen u nekim (čitaj: sjevernim) krajevima već polako stigla, tople temperature još griju Jadran. Zapravo, moglo bi se reći da je sada savršeno vrijeme da posjetite mjesta koja biste željeli, a niste uspjeli ili stigli tijekom ljeta. Upravo ovo doba odlično je za izlete i odmor jer se smanjio broj turista na obali, gužve više nema pa u miru možete uživati u čarolijama mjesta koje posjećujete. Izdvojili smo tri mjesta koje valja posjetiti, pa napravite već sad plan za mali trip.

Kotli u Istri

Iako se sastoji od samo petnaestak kuća, staro selo Kotli jedno je od najprivlačnijih izletišta u središnjoj Istri i mjesto koje sve više privlači turiste, koje ćete zapravo i jedine tamo sresti jer u Kotlima već godinama nitko ne živi. Ovo je lokacija koja pruža mir i prirodnu ljepotu u blizini Buzeta, Roča, Huma, Sovinjaka, Vrha, Motovuna. Ako tražite kvalitetan odmor bez gužve, ovo je definitivno lokacija koju morate posjetiti. Kotli imaju ruralni izgled s kraja 19. stoljeća, a rijeka Mirna je zaslužna za to da su se u kamenom vapnencu napravili kotli – mali, privlačni bazeni koje mnogi uspoređuju s popularnom turskom destinacijom Pamukkale.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jana (@la_trstika)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Timotej 🇭🇷 (@timotej)

Stepenice na Lošinju

Lošinj je otok kojeg valja barem jednom, ako ne i više puta, posjetiti u životu. Svatko tko ga posjeti vidi pravu sliku hrvatskog otočja, mira, prirode, plavog i bistrog mora, borovih šuma, čistog zraka pa sve do vrhunske ponude smještaja i gastronomije. Izuzetno popularno ovo mjesto postalo je zahvaljujući stepenicama koje vode ravno u more, a na kojima se malo tko nije fotografirao posljednje dvije godine. Ova atrakcija nalazi se u uvali Čikat, a zapravo je u vlasništvu vile iz 20. stoljeća.

View this post on Instagram

 

A post shared by Epepa Travel Blog (@epepa.eu)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by VeraMa (@verama_fitness)

Tvrdalj Petra Hektorovića, Hvar

Tvrdalj Petra Hektorovića najpoznatija je građevina Staroga Grada. Renesansni pjesnik gradio ga je cijeli svoj dugi život, a u njemu je ostvario ideju mikrokozmosa – malog, zatvorenog svijeta u kojem prostor za život imaju sva božja bića – ribe, ptice, biljke i ljudi. Ovo je lokacija koju, uz preostale ljepote Hvara jednostavno morate posjetiti jer postaje poznata isto kao i njegovo djelo Ribanje i ribarsko prigovaranje. Najveća znamenitost Tvrdalja (dvorca) je bez sumnje ribnjak s bočatom vodom pun cipla. Ribnjak je vjerojatno nastao na ostatku neke antičke piscine ili lučke naprave. Iza ribnjaka pruža se brižno njegovan perivoj. Ono najzanimljive, sve veći broj posjetitelja i turista dolazi na ovo mjesto pa je tako dvorac postao prava Instagram atrakcija. Hektorović je na ovom mjestu uklesao više od 20 kamenih natpisa na latinskom jeziku. Vlastiti životni moto uklesao je na talijanskom jeziku: “Fede e realtà o quanto è bellaO koliko su lijepe vjera i stvarnost.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Samantha Leder (@samanthapaigeleder)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Filipa Sorko (@filipaasorko)

Izvor i foto: Instagram, stari-grad.eu,