3 knjige za bolje razumijevanje muškaraca

by | 10 rujna, 2020

Koliko god da mi pokušavale izjednačiti našu ulogu u društvu s muškarcima i koliko god da je u određenim segmentima nužno da budemo na istoj liniji, realnost je da su muškarci i žene doista potpuno različite “vrste”.

Jednostavno, muškarcima i ženama je u DNK da gledaju drukčije na određene stvari, a na nama je da nađemo razumijevanje za tuđi jezik. Kako bi se što bolje međusobno razumjeli i pronašli zajednički jezik te poradili na komunikaciji i odnosima među spolovima, donosimo vam tri knjige koje će vam pomoći na tom putu.

Allan i Barbara Pease: Zašto muškarci ne slušaju, a žene ne znaju čitati zemljovide?

Osnovni problem je jednostavan: muškarci i žene se razlikuju. Nisu bolji ili lošiji – samo različiti. Znanstvenici, antropolozi i sociobiolozi znaju to godinama, ali su i bolno svjesni da bi ih izricanje tog znanja javno u ovakvu politički korektnom svijetu moglo pretvoriti u društvene parije. Društvo danas odlučno vjeruje da muškarci i žene imaju potpuno iste vještine, sposobnosti i potencijale – upravo kao što znanost, ironično, počinje dokazivati da su sasvim različiti. I gdje smo onda sada mi? Kao društvo, na krajnje drhtavu tlu. Samo razumijevanjem razlika između muškaraca i žena možemo stvarno početi graditi zajedničkim snagama – a ne individualnim slabostima. U ovoj knjizi zahvaćamo golem napredak koji je u posljednje vrijeme načinjen u ljudskoj evolucijskoj znanosti i pokazujemo kako se te lekcije primjenjuju na muške i ženske veze. Zaključci koje otkrivamo su kontroverzni. Oni se sukobljavaju. Oni su, povremeno, krajnje uznemirujući. Ali omogućuju svima nama solidno i potpuno razumijevanje mnogih čudnih stvari koje se događaju između muškaraca i žena.

Majda Rijavec, Dubravka Miljković: Tri puta do otoka sreće

Većina ljudi želi u životu ostvariti zadovoljstvo i sreću, želi živjeti dobro. No, kao što se razlikuju naša shvaćanja o tome što čini taj dobar život, razlikuju se i putovi na kojima ga tražimo. Svatko je od nas pritom nužno ograničen svojim osobnim iskustvom, svojim vrijednostima, možda čak i svojim predrasudama. I koliko smo uopće sigurni da će nas put kojim idemo (na kojem se mučimo?) dovesti do našeg otoka sreće? Tko je sretniji? Muškarci ili žene? Sudeći prema istraživanjima za sada, čini se, ipak vode žene. Dobiveno je to zajedničkom analizom gotovo stotinu različitih istraživanja. Razlike nema jedino u onim više tradicionalnim kulturama. Međutim, moramo napomenuti da je ta razlika vrlo mala. Sve u svemu, prema nekim statističkim analizama, spol na sreću utječe samo 1 %; što će reći, kada je sreća u pitanju, svejedno je jesmo li muškarac ili žena. Ali neke razlike ipak postoje.

Dr. John Gray : Muškarci su s Marsa, žene su s Venere: Priručnik za bolje razumijevanje među spolovima

Dva desetljeća nakon što se prvi put pojavila na listi bestselera, knjiga dr. Johna Graya Muškarci su s Marsa, žene su s Venere još uvijek plijeni pažnju čitatelja diljem svijeta. Kakav je to priručnik koji je uz stotine sličnih, jedini uspio proći onaj istinski test svakodnevnog života? Dovoljno je pročitati tek nekoliko stranica da biste se sami uvjerili kako je dr. John Gray otkrio nešto doista novo, a opet tako obično, nešto s čime se susrećemo svakoga dana. Muškarci govore potpuno drukčijim jezikom nego žene, iako toga nisu svjesni! Riječi su im iste, ali su im značenja različita. Kad bi uza se imali mali frazeološki rječnik razumjeli bi se bez poteškoća i nesuglasica. Ova je knjiga upravo to – rječnik s osnovama gramatike koji će muškarcima–Marsovcima pomoći razumjeti žene- Venerijanke. Ova će vas knjiga osloboditi svih frustracija s kojima ste se ikada susreli u vezama, jer ideje iznesene u njoj imaju smisla, a savjeti daju nadu da se razlike mogu prevladati. Dr. John Gray koristi suvremena otkrića u prirodnim i društvenim znanostima o razlikama među spolovima i te spoznaje primjenjuje na zbivanja u našem svakodnevnom životu, tako da u ovoj knjizi svatko može naći dio sebe.

Foto: Unsplash