24 veganska restorana iz Hrvatske časte ručkom one koji se odvaže isprobati veganstvo

by | 12 siječnja, 2022
besplatni veganski ručak

Svake 2,5 sekunde netko se prijavi na Veganuary, odnosno učini prvi korak prema iskušavanju veganstva u siječnju! Kako bi potaknuli i svoje sunarodnjake na što više prijava, Prijatelji životinja, u suradnji s 24 veganska restorana iz Zagreba, Splita, Dubrovnika, Rijeke, Karlovca, Opatije i Šibenika, odlučili su nagraditi one koje se prijave na hrvatsku verziju izazova – Vege izazov.

“Ako se do kraja siječnja prijavite na Vege izazov na www.veganopolis.net, osim podrške u vidu savjeta, recepata i korisnih informacija, postoji velika mogućnost i da ćete biti počašćeni besplatnim ručkom. Najsretnije, koje ćemo nasumično odabrati nakon Izazova, čeka ukusan veganski obrok u nekom od najpopularnijih veganskih i vegetarijanskih restorana, a imat ćemo na umu i da vas počastimo jelom u onom najbližem vašoj adresi”, navode Prijatelji životinja.

Dodaju: “Ako se protiviš okrutnosti nad životinjama, brinu te klimatske promjene i nemilosrdno trošenje resursa na našem planetu, a nije ti na odmet ni zdravije se hraniti, Vege izazov je idealna prilika za napraviti pozitivnu promjenu za sve navedeno! Zapamti, nikad nije kasno za dobre promjene.”

Koliko je popularno veganstvo u siječnju pokazuje činjenica da je prošloga tjedna svjetska kampanja Veganuary dobila svoju dvomilijuntu prijavu, što znači gotovo četverostruko povećanje zainteresiranih od siječnja prošle godine, kad se više od 582 000 ljudi prijavilo za sudjelovanje u Veganuaryju. Istraživači iz Oxforda napravili su i izračun koliko izbacivanje životinjskih proizvoda iz prehrane utječe na druge aspekte. Prema njihovu istraživanju, 350 000 sudionika Vege izazova utječe na manju emisiju stakleničkih plinova ekvivalentno tome da su uklonili 160 000 automobila s cesta!

veganuary

Zbog svega navedenoga, sve više hrvatskih tvrtki uvodi i proizvodi veganske proizvode i zamjene za meso, mlijeko i jaja, a golem porast zanimanja za veganstvo prate i brojni restorani. Sve više njih odlučuje se nuditi isključivo namirnice zbog kojih nije stradala nijedna životinja, što ih ne ometa u naumu da sve češćim i uvijek zadovoljnim posjetiteljima nude kobasice, hamburgere, sir, kebab, bolonjeze i još štošta. Upravo je veganski burger višestruko proglašen najfinijim na zagrebačkom Adventu. Za takve obroke odlučuju se i oni koji, za početak, nastoje samo smanjiti konzumaciju mesa,.

“Danas, kad je veganstvo postalo općeprihvaćeno, kad su informacije i biljne namirnice dostupne na svakom koraku, baš kao i veganske opcije u restoranima i dućanima, pojedincu jedino preostaje odvažiti se i napraviti taj prvi korak, odnosno klik. Nikad nije bilo lakše okušati se u veganstvu, a 30 dana, koliko traje Vege izazov, uz zanimljiv sadržaj i recepte za početnike koje smo priredili, proleti začas. Ono što konstantno čujemo od svih koju su se iskušali u njemu je to da žale samo za jednim – da nisu probali i ranije”, zaključuju Prijatelji životinja.

Popis restorana koji će sudjelovati u nagrađivanju sudionika te više informacija o veganstvu i Vege izazovu nalaze se na www.prijatelji-zivotinja.hr i www.veganopolis.net.

Restorani koji će sudjelovati besplatnim ručkom: Oaza Joyful Kitchen, Br00m 44, Vegehop, Zrno bio bistro, Sve najbolje, VeganKO, Falafel etc., Green Point, Barcode Mitra, Simple Green by Jelena, Zeleni Vaal, Kokolach, Soul Food, BEG’S Plant Based, Kuća tete Ane i Smoothiekaša iz Zagreba, VEG Plant based meals i Kavana UpCafe iz Splita, Priroda&Društvo i Makrovega iz Rijeke, Vege Klub Chandra iz Karlovca, O.DA iz Šibenika, Urban & Veggie iz Dubrovnika i Urban Garden Juice & Smoothie Bar iz Opatije.

besplatni vegan ručak

Foto: PR, Pexels