Za vikend želite pobjeći u prirodu? Otkrivamo 7 izletišta nadomak Rijeke

by | 7 lipnja, 2020

Nakon što smo istražili barem nekoliko mjesta i prirodnih rezervata u okolici Zagreba, vrijeme je da otputujemo do okolice Rijeke, koja je svega sat i pol udaljena od glavnoga grada.

Ako ste se zasitili grada i zgrada kojima ste konstantno okruženi, ovo vam je prilika da isplanirate idealan vikend-izlet drukčiji od onoga na što ste inače navikli. Bili ovisnik o adrenalinu ili samo aktivni hedonist kad je priroda u pitanju, ponuda u okolici Rijeke uistinu je šarolika, željeli more, rijeke ili planine. U nastavku vam donosimo nekoliko prijedloga za izlete koji će vas ostaviti bez riječi.

Park prirode Učka
Osim što se s Učke pruža nevjerojatan pogled na Kvarner koji će vam ostati duboko urezan u srce i oči, možete prošetati mitskim i poučnim stazama parka prirode. Možda susretnete neke od endemskih životinjskih i biljnih vrsta koje su se tamo nastanile. Opremite se gojzericama i vodom.

Adrenalin na rijeci Kupi
Za one željne nešto aktivnijeg vikenda, zašto ne organizirati rafting ili kanue safari na rijeci Kupi? Priroda će vas ostaviti bez daha, pa sve što će vam trebati jest dobro društvo s kojim ćete provesti dan. Preporučujemo za canyoning rezervne gojzerice ili čvrste tenisice (nećete pogriješiti ako tenisice uzmete i na rafting) koje drže nogu čvršće od neoprenskih čizama, a od nas ćete dobiti neoprenske čarape koje idu uz njih, kupaći kostim, ručnik, krema za sunčanje, vezica za naočale, voda u plastičnoj boci, lijekovi – ako ih koristite… svakako bi trebale biti stvari koje ćete ponijeti sa sobom na gore opisane izlete i provjerite u koje vrijeme kreću aktivnosti.

Zeleni Vir i Vražji prolaz
Nema tko nije čuo za jedan od najpoznatijih slapova u Hrvatskoj – Zeleni vir i Vražji prolaz. Kroz uski kanjon probija se potok Jasle koji je tisućama godina izjedao kamen da bi napravio ovaj prolaz koji zapanjuje snagom vodene stihije i divljinom vrletnih stijena. Nad njim su na metalnim nosačima usječenim u stijenu napravljeni mostići i stepenice kojima se prolazi. Ulaz u kanjon nalazi se pored Planinarskog doma istoimenog izletišta Zeleni Vir koji je proglašen rezervatom prirodnih vrijednosti i naplaćuje se 15-ak kuna. Krenite od Planinarskog doma Zeleni vir markiranom stazom prema slapu Zeleni vir. Od njega ćete se strmim i zavojitim putem uspeti prema Skradu do željezničke postaje. Potom ćete slijediti prugu prema jugu do njezinog raskrižja s bijelom cestom. Tom cestom spuštat ćete se nizbrdo, markiranim putom do kanjona odnosno do spilje Muževa hiža te kanjonom Vražji prolaz natrag do parkirališta kod Planinarskog doma. Za cijeli krug od oko 5 km trebat će vam oko tri sata sa zadržavanjima, a nakon svega možete se okrijepiti u planinarskom domu.

View this post on Instagram

Something to sleep by

A post shared by Life and Ventures (@thelifeandventures) on

Dan s dupinima
Ako ste obožavatelj ovih predivnih bića, uputite se na Veli Lošinj, gdje imate priliku otići na izlet brodom te gledati dupine izbliza i čuti ih kako se glasaju. Nakon izleta, organizacija Plavi svijet omogućila je da se ulaznica iskoristi za edukaciju u centru o moru gdje možete naučiti još više o dupinima.

Delnice – Lokve – Fužine
Uz razgled Popovićevog mlina i zatim odlazak u Lokve – razgled špilje Lokvarka jedne od najvećih špilja u Hrvatskoj te posjeta Muzeju žaba, uživat ćete u potpuno drukčijem izletu. Fužine gradić 730 m nad morem i ugodnom klimom u ljetnim mjesecima pružit će ugodu za šetnju i razgled Etnografske zbirke, crkve Sv.Antona Padovanskog u kojoj se nalaze originalna djela “Posljednja večera” iznad oltara koja je restaurirana, originalni Križni put te freske koje je naslikao poznati hrvatski slikar Antonini početkom 20. stoljeća.

Nacionalni park Risnjak i park šuma Golubinjak
Na poučnoj stazi raspoređeno je 16 detalja prirodno-kulturne baštine koji predstavljaju značajke i zanimljivosti NP Risnjak kao i ovog podneblja. Ako se upuštate u ovu avanturu planinarenja, osigurajte svu potrebnu opremu za planinarenje.

Špilja Biserujka – Punat – Košljun – Otok Krk
Postojanje Špilje Biserujka poznato je već preko stotinu godina, kad je njezina unutrašnjost skrivala i budila interes za nepoznate tajne i ljepotu svojih kalcitnih ukrasa, a sadašnjim uređenim i sigurnim stazama prolaz kroz špilju dostupan je svima od djece do starijih osoba. Mogućnost kupanja u ljekovitom blatu u Solinama u blizini špilje. Košljun otočić smješten kao svega 750 metara od Punta poznat je po franjevačkom samostanu u kojem su redovnici stoljećima skupljali i sačuvali mnoge vrijedne predmete. Na otoku se nalazi muzej s etnografskom zbirkom koja sadrži mnogobrojne predmete krčkih ribara i seljaka te narodne nošnje s cijelog otoka Krka.

Foto: Unsplash