ZA PRETILOST SU, IZGLEDA, itekako krivi obroci koje jedemo u restoranima

by | 4 ožujka, 2019
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Restorani su postali glavni vid prehrane u razvijenom svijetu već odavno, no jednako tako se i u siromašnijim krajevima svijeta sve češće jede vani, na ulici kako bi se uštedjelo vrijeme, a ponekad i novac.

Opća lijenost koja je zahvatila ljude kad je kuhanje u pitanju počela je uzimati svoj danak i to na neočekivan način – epidemijom pretilosti, a upravo su restorani označeni kao jedan od glavnih uzroka.

Naime, istraživanje je pokazalo da restorani uglavnom poslužuju obroke koji premašuju preporučenu količinu kalorija.

Skupina međunarodnih znanstvenika mjerila je težinu i energetsku vrijednost (kalorije) jela posluživanih u restoranima u Brazilu, Kini, Finskoj, Gani i Indiji.

Gotovo tri četvrtine (72 posto) popularnih narudžbi u restoranima brze hrane ili na uličnim štandovima također premašuje preporučenu kalorijsku razinu.

Većina ih pretjeruje i u količini poslužene hrane, a ne samo u kalorijama.

“Ne samo da jedemo pogrešnu hranu, konzumiramo je i previše”, rekla je glavna autorica studije, Vivian Suen s medicinskog fakulteta u São Paulu.

“I često zanemarujemo taj faktor koji ima velik utjecaj na globalnu pretilost.”

Svjetska zdravstvena organizacija pretilost smatra globalnom epidemijom i glavnim rizikom za razvoj srčanih i moždanih bolesti i dijabetesa.

Organizacija procjenjuje da 1,9 milijarda odraslih u svijetu pati od prekomjerne težine, a 600 milijuna ih je pretilo.

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR