12 djelotvornih savjeta za gubitak kilograma

by | 25 rujna, 2020

Industrija ljepote i gubljenja kilograma prepuna je mitova.

Ljudima koji pokušavaju izgubiti kilograme često se plasiraju neprovjereni savjeti i proizvodi, bez ikakvih dokaza da doista djeluju. No, tijekom godina i godina istraživanja, otkriveno je postoji ipak nekoliko onih koji su doista djelotvorni. U nastavku vam donosimo 12 savjeta za mršavljenje koje je vrlo lako uključiti u svoju svakodnevnu rutinu.

Pijte vodu prije obroka
Više puta je dokazano da voda doista može pomoći u mršavljenju i gubitku kalorija. Jedno istraživanje čak dokazuje da 30 minuta prije jela konzumacija vode pomaže 44 % u gubitku kilograma i kalorija.

Jaja za doručak
Konzumacija jaja ima razne beneficije, uključujući i gubitak kilograma. Istraživanja pokazuju da mijenjanje doručka za žitaricama za onim s jajima, može pomoći izgubiti više masnoće i težine. Poanta je da jedete proteine, ako već i izbjegavate jaja.

Zeleni čak
On sadrži malu dozu kofeina, sadrži snažne antioksidanse koji u kombinaciji s kofeinom potiču sagorijevanje masti. Iako su mišljenja što se tiče ovoga podvojena, ne može vam naškoditi ako pokušate.

Pokušajte Intermittent fasting
Jedan od trenutačno najpoznatijih načina prehrane je upravo fasting koji je vrlo učinkovit kada je u pitanju gubitak kilograma. No, prije nego što se odlučite na ovakav način prehrane, morate biti svjesni da bi moglo doći do gubitka mišićne mase, pa se prije posavjetujte s nutricionistom.

Jedite nerafinirane ugljikohidrate
Rafinirani ugljikohidrati podrazumijevaju šećer i žitarice koje su očišćene od njihovih vlakana i hranjivih dijelova (kruh i tjestenina). Oni mogu podići razinu šećera u krvi rapidno i voditi do brže gladi, pa nastojte jesti nerafinirane, prirodne ugljikohidrate.

Koristite manje tanjure
Korištenje manjih tanjura kod obroka pokazalo se kao učinkovito kod ljudi s prekomjernom težinom, no ne utječe na sve.

Uzimajte probiotike
Probiotici sadrže zdrave bakterije za naša crijeva i probavni sustav, a dokazano je da pomažu i kod redukcije masti u tijelu.

Začinjena hrana
Čili papričice sadrže kapsaicin, začinjeni spoj koji može potaknuti vaš organizam da brže izgubite apetit. Naravno, ako bolujete od gastritisa ili zadirete od začinjene hrane, možda ova metoda ipak nije za vas.

Dizanje utega
Jedna od najgorih posljedica dijeta upravo je gubitak mišićnog tkiva i usporeni rad metabolizma koji obično dolazi zbog izgladnjivanja. Najbolji način da izbjegnete takve posljedice je da se bacite na trening, idealno dizanje utega za koje istraživanja pokazuju da je najbolji način za izgradnju mišića. Ključ zdravog mršavljenja je u gubitku masti i izgradnji mišića.

Jedite više vlakana
Vlakna se često preporučuju kao metoda mršavljenja, iako su mišljenja podvojena. Neka istraživanja pokazuju da uz kontinuiranu konzumaciju vlakana, možete duže zadržati određenu kilažu koju želite.

Dobar san
San je jedna od najbitnijih stavki za cijeli organizam, a u kontekstu gubitka kilograma, jednako je važan kao prehrana i trening. Loš san jedan je od najvećih rizika koji vodi do prekomjerne težine.

Izbjegavajte sokove
Šećer je loš, ali šećer u tekućem obliku još je gori. Kalorije iz sokova jedan su od najvećih razloga za debljanje, a kod djece u čak 60 % slučajeva.