10 pravila zdravog sunčanja

by | 17 lipnja, 2021
zdravo sunčanje

Sunčeve zrake podižu razinu serotonina, hormona zaslužnog za dobro raspoloženje. Zaslužne su i za sintezu vitamina D koji nas, između ostaloga, štiti od omekšavanja kostiju i osteoporoze. Sunce nas ne čini samo sretnima nego i lijepima.

Međutim, sunce nije uvijek sigurno. Zlouporaba sunca i manjak pravilne zaštite vrlo su opasni. Mogu uzrokovati opekline, alergiju, slabljenje imunološkog sustava, pa čak i melanom. Stoga donosimo 10 pravila zdravog sunčanja kako bi vaše druženje sa suncem donijelo osmijeh i uživanje u zdravoj koži:

10 pravila zdravog sunčanja

1. Izbjegavajte izlaganje suncu između 11 i 16 sati kad je zračenje najintenzivnije. Nosite sunčane naočale i nemojte zaboraviti na šešir.
2. Nanesite zaštitne proizvode 15-30 minuta prije izlaganja suncu kako bi vaša koža bila spremna i pravilno zaštićena.
3. Jako je važno nanijeti odgovarajuću količinu proizvoda sa zaštitnim faktorom: mjera od šest čajnih žičica dostatna je za tijelo odrasle osobe prosječnog stasa.

avon

4. Osjetljivi dijelovi tijela, kao što su područje oko očiju, nos, uši, vrat, dekolte, ruke, ali i koljena i gornji dio stopala, tamne jače i brže i potrebna im je dodatna zaštita.
5. Tamnite postupno! Tijekom prvih dana sunčanja upotrebljavajte viši zaštitni faktor i nemojte se zadržavati dugo na suncu.
6. Nemojte zaboraviti nanijeti zaštitne kreme na teško dostupna mjesta – između ramena i iza koljena. Uvijek zamolite nekog pokraj sebe da vam namaže dijelove koje sami ne možete.

7. Ponovno nanesite zaštitu svaka 2-3 sata jer sunce oštećuje molekule krema i losiona. Obavezno nanosite ponovno nakon kupanja.
8. Zapamtite da voda, pijesak i snijeg reflektiraju sunčeve zrake i povećavaju rizik od opeklina. Čak 90 % UV zračenja prodire kroz oblake, a 50 % zračenja može doprijeti do vas čak i ako ste u hladu ili sjeni.

zdravo sunčanje

9. Nemojte prestati koristiti zaštitne kreme. Ako već imate podlogu, tj. već ste potamnjeli, to ne znači da vas ta boja štiti od opeklina.
10. Nemojte zaboraviti da osjetljiva dječja koža zahtijeva posebnu zaštitu. Štoviše, djeca do tri godine ne bi smjela biti izložena direktnom suncu.

zdravo sunčanje

Ako baš želite tamniji ten, zdravu preplanulost omogućuju proizvodi za samotamnjenje: odlični su i za početak ljeta kad ne možete dočekati ljetovanje i sunčanje, ali i za održavanje preplanulosti. Pritom svakako imajte na umu – “kralj zaštite” je ipak ZAŠTITNI FAKTOR!

Tagovi: