10 mjesta koje morate posjetiti prije nego što nestanu

by | 13 siječnja, 2012

Velike klimatske promjene utječu na čovjekovo okruženje na toliko mnogo načina. Brojne lokalitete, arheološka, povijesna i prirodna čuda naša djeca i unuci moći će vidjeti izgleda samo na fotografijama. Ovo su vjerojatno najpoznatije turističke lokacije koje će možda uskoro postati samo dio povijesti. 

* Maldivi, grupa otoka u Indijskom oceanu, poznati su po vjerojatno najljepšim plažama na svijetu. Nažalost, ova država ima još jedan rekord – sa samo 1,5 m iznad nivoa mora to je najniža država na svijetu. Zbog globalnog zagrijevanja, procjenjuje se da će ovaj otok, koji se našao na udaru snažnog tsunamija 2004. godine, potpuno potonuti.

* Močvara Everglades nalazi se na jugu Floride i vjerojatno je jedan od najposjećenijih nacionalnih parkova na svijetu. Veliki broj turista koji ga svake godine posjeti, dolazi da bi vidio krokodile i aligatore, koji jedino ovdje žive zajedno. Međutim, Evergladesu prijeti suša, zbog čega je ova suptropska močvara upola manja nego što je bila prije 100 godina.

* Planina Olimp, u mitologiji poznata kao dom grčkih bogova, poseduje možda najbogatiju floru u Europi. Ipak, sve to će možda nestati zbog sve toplijih ljeta koji su uzrok velikih šumskih požara.

* Dolina kraljeva je najznačajnije i najposjećenije mjesto u Egiptu, pored piramida, s prosječno 5.000 posjetitelja dnevno. Upravo iz tog razloga smatra se da će se ovaj arheološki lokalitet nestati za 150 godina ako se ne ograniči broj ljudi koji ga svakodnevno urušavaju.

* Venecija je poznata upravno po svom neobičnom sistemu kanala zbog čega je i dobila nadimak “grad na vodi”. Ali, upravo ta specifičnost ovog talijanskog grada može mnogo stajati. Zbog rasta nivoa vode, Venecija iz dana u dan sve više tone.

* Mrtvo more, na granici Jordana i Izraela, u stvari je slano jezero koje je, zahvaljujući salinitetu, vrlo toplo i ljekovito. Nažalost, ova jedinstvena vodena površina počela je rapidno smanjivati – čak za trećinu u posljednjih 30 godina, zbog manjeg dotoka vode iz pritoke, rijeke Jordan.

* Sjevernom i Južnom polu također prijeti nestajanje. Iako ne vjerujemo da imaju veliki broj turista kao ostale destinacije, važno je znati da se Arktik smanjuje za 3% godišnje, dok će na Antarktiku leda potpuno nestati za 20 godina.

* Veliki koraljni greben na sjeveroistoku Australije dugačak je skoro 2.500 km, i može da se vidi čak i iz svemira. Ovaj prelijepi lokalitet ugrožavaju sve veće temperature vode, ali i zagađenje.

* Taj Mahal poznat je kao najljepši mauzolej na svetu. Imajući u vidu i njegovu dugu i romantičnu povijest, vjerojatno je svaki par poželio posjetiti ovo mjesto u Indiji za svoj medeni mjesec. Ako je to i vaš san, onda požurite. Za samo pet godina možda ga više ne bude, zbog fasade koja se raspada i drvenih osnova koje trunu.

* Amazonske prašume su mjesto gdje živi čak 20% svih živih biljnih i životinjskih vrsta na svijetu! I svo to šarenilo i prirodu u svom najljepšem izdanju možda nikada nećemo imati priliku uživo vidjeti, jer je preko 960.000 kvadratnih kilometara prašume, ali i nebrojeno biljnog i životinjskog svijeta, nestalo u proteklih 30 godina.