Poznati zagrebački frizer otkriva nam kako pravilno tretirati masnu kosu

Jednostavna rješenja

by | 3 ožujka, 2022
masna kosa savjeti

Ako se borite s kosom koja je masna već jedan dan nakon pranja i imate osjećaj kao da ništa ne možete napraviti s njom, bez brige, problem masne kose i vlasišta muči mnoge, a neki se s tim problemom bore već i nekoliko sati nakon samog pranja kose.

Osim što izgleda nehigijenski, nakupljena masnoća može uzrokovati svrbež, crvenilo, ispadanje kose (zbog nakupljenih bakterija) i druge probleme koji se naizgled čine nerješivima. Srećom, postoje rješenja koja vam potencijalno mogu pomoći, no da biste riješili posljedicu, trebate potražiti uzrok. Problem masnog vlasišta i kose ponekad doista može biti posljedica neredovitog pranja, no češće je riječ o lučenju loja iz žlijezda lojnica. U principu je riječ o višku muških hormona u organizmu ili prevelikog broja receptora za te hormone pod kožom vlasišta, i oni mogu biti privremeno ili trajno poremećeni. Ako je poremećaj privremen, mogao bi vam pomoći uredan san, miran život i zdrava prehrana. No ako vam to ne pomaže, znači da je vaš hormonalni problem kroničan. Nije lako djelovati na rad žlijezda s unutarnjim izlučivanjem, no puno će vam pomoći održavanje vrhunske higijene vlasišta. Kako se točno brinuti o takvom tipu kose, otkriva nam Zvonimir Franić, vlasnik frizerskog salona Salon Franić.

Kakvi tipovi kose imaju tendenciju više se mastiti?

Kod pojačanog lučenja sebuma vlasišta, što rezultira masnom kosom, najvažnije je utvrditi uzrok. Potencijalni uzroci su brojni – od stresa, hormonalnih disbalansa, zagađenosti zraka do prehrane i načina života – sukladno tome, može se početi tretirati kosa i vlasište. Ujedno i što je prirodno kosa tanja, više će se mastiti jednostavno jer je više priljubljena uz vlasište.

Kakve šampone treba masna kosa?

Pri izboru šampona za masnu kosu valja pažljivo odabrati kako šamponom ne bi previse isušili vlasište pa posljedično time i cijelu kosu. Stoga preporučujem šampone koji ne sadrže silikone i vraćaju balans vlasištu.

Koliko često prati kosu i radimo li još više štete kosi ako ju peremo često?

Činjenica je da preučestalo pranje kose rezultira pojačanim lučenjem sebuma vlasišta. Masnu kosu ne bi trebalo prati više od dva puta tjedno, koristeći adekvatni šampon i isključivo mlaku, a ne vruću vodu.

Koji je maksimalan period između pranja kose?

Maksimalan period između pranja kose doista je individualan, imam klijentice koje dođu na frizuru i nakon deset dana se vrate s istom tom frizurom. Netko će reći da su sretnice, a nekome je to nezamislivo. Ako je kosa suha, optimalno je prati je jednom tjedno, a ako se masti, treba je prati najviše dva puta tjedno.

Što je s onom teorijom da kosu ne bi trebalo prati šamponima?

Teorija o pranju kose bez šampona potpuno je nelogična i time neprihvatljiva. Postoje razni šamponi za suho pranje kojima se za dan-dva može produžiti period između dva pranja kose, no nije preporučljivo preučestalo ih koristiti kako se kosa ne bi isušila i postala beživotna.

Foto: Galina Zhigalova / iStock via Getty Images