U kojim je situacijama bolje “držati jezik za zubima”?

by | 30 prosinca, 2019

Sljedeći put kada nekome želite odgovoriti, a još ste pod dojmom i ljuti, sjetite se riječi poznatog pjesnika Rumija – “Što si tiši, to više možeš čuti”, piše Bright Side. Bolje je da slušate i razmislite o onome što ćete reći, jer biste mogli izazvati velike tenzije koje se neće dogoditi ako ćete biti tiho i promisliti.

Bright Side je pripremio listu situacija u kojima je najbolje držati jezik za zubima, odnosno ostati tiho, kako prenosi Večernji list.

Najbolje je držati jezik za zubima:

1. Ako ćete naljutiti nekoga

Tijekom svađe, šutnja će vam pomoći da bolje slušate i osoba s kojom se svađate će u jednom trenutku shvatiti da je dosta. U situaciji kada je nužno da odgovorite nešto o nekome ili nečemu što vam se ne sviđa, uzmite pet sekundi, udahnite i razmislite o tome što ćete izreći. Pokušajte s afirmacijom i u situaciji kada vam se netko npr. žali o frizuri i vi se slažete s tom osobom radije krenite s time da je kosu teško održavati, jer će empatija pomoći u izbjegavanju konflikata.

2. Ako ćete vi postati još više ljutiti

Možda imate pravo biti ljutiti, ali još više ljutnje je neće utišati, već suprotno. Ako pokušavati voditi razgovor kad ste ljutiti, bilo bi bolje da prekinete razgovor jer biste mogli razljutiti i drugu osobu i tako ćete stvoriti začarani krug. To se isto odnosi na situaciju u kojoj vas druga osoba ne želi saslušati i razumijeti. Takvi ljudi vam neće priznati da ste u pravu, tako da je bolje da čuvate svoj glas za neke smislene rasprave.

3. Ako želite ispraviti nečije pogreške

Iako možda imate samo dobru namjeru, nemojte ispravljati nikoga, a posebno ne osobe koje ne poznajete najbolje. Bolje je da zadržite svoje mišljenje za sebe nego da ispadnete “pametnjaković” kojeg nitko ne voli.

4. Ako će to uvrijediti nekoga

Često bez da uopće razmišljamo uvrijedimo nekoga jer podsvjesno želimo biti moćni i u pravu ili iz čiste ljubomore. Često je to u obliku sarkazma, ali to ne znači da nekoga nismo uvrijedili. Bolje je da držite jezik za zubima nego da pokušavati kreirati cool sliku o sebi.

5. Ako govorite samo da biste nešto rekli

Prvo pravilo kojeg biste se trebali pridržavati je da ne počnete govoriti samo da biste nešto rekli, iako to što želite reći možda nema nikakvog smisla. Ako vaše riječi neće pridonijeti raspravi, bolje da ih sačuvate za neku drugu priliku. Naprimjer, ako je sastanak gotov i vi želite nešto komentirati samo kako bi se odužilo – nemojte. Nemojte biti ta osoba.

6. Ako ćete još nekoga uplesti u situaciju

Nekad je teško držati jezik za zubima kada je u pitanju neka tajna, ali imajte na umu da vam je vaš prijatelj ili prijateljica to rekao u povjerenju i da ćete iznevjeriti prijateljstvo. Čak i ako trećoj osobi kažete da ne smije nikome reći, to je svejedno ogovaranje.

7. Ako vas netko maltretira

Ako se susrećete s nekim tko vas maltretira, nemojte pokušavati komunicirati s njim. Što god da kažete takvim osobama, to će ih potaknuti na još više maltretiranja, ali oni ne podnose tišinu. Možete spriječiti nasilništvo svojom šutnjom iako biste nasilnika možda najradije htjeli naučiti pameti. Čuvajte svoje mentalno zdravlje i držite jezik za zubima.

8. Ako ćete povrijediti nečije osjećaje

Ovo je posebno važno ako želite komentirati neizbježne činjenice o nekome. Nikad ne znate kada ćete nekoga povrijediti jer smo svi individualne osobe i reagiramo različito. Uvijek prije nego što kažete nešto o nekome dobro promislite, pogotovo ako ne poznajete dobro tu osobu, a želite ostati u dobrom odnosu s njom.

Foto: Unsplash

IZVOR: N1.HR