Znate li što je to “pileća koža” i kako je se riješiti?

by | 27 srpnja, 2020

Vjerujemo da ste barem jednom u životu čuli za izraz “pileća koža” (službeni naziv je keratosis pilaris) koji se pojavljuje većinom na predjelu nogu ili ruku i može predstavljati problem većem broju žena.

Zbog nametnutih beauty standarda koji već desetljećima traju i razvijaju se, od žena se traži da imaju savršeno glatku i besprijekornu kožu jer je upravo to ideal ljepote, no istina je daleko od toga. Poanta je da moramo poraditi na sebi iznutra i koliko god da zvučalo kao floskula, to je doista najdjelotvorniji recept da prihvatimo ono što jesmo. Naravno, ako postoji rješenje za nešto što nam smeta na vlastitom tijelu, potrudite se da ga riješite, ali vjerujte da i ‘pileću kožu’ i celulit i strije, vi najviše vidite. I dok ste u procesu rada na sebi, njegujte se izvana i iznutra. Mi ćemo vam ovdje pomoći da na pravilan način njegujete svoju kožu i sanirate problematične dijelove.

Što je “pileća koža”?
Ona se pokazuje u obliku malih crvenih, smeđih i bijelih izbočenih točkica koje izgledaju kao kada se naježite i najčešće se nalazi na rukama, nogama i obrazima, a mogu se pojaviti i na drugim mjestima. Iako nisu zarazne, ne svrbe i ne predstavljaju brigu za zdravlje, mogu biti grube i neugodne. Uzrokuje ih previše keratina u porama, zbog kojih dlačica biva blokirana pri izlasku na površinu kože, a što ih uzrokuje – još uvijek nije sasvim sigurno. Pojavu “pileće kože” povezuju i s konzumacijom glutena iako još uvijek to ne možemo jamčiti.


Postoje li trigeri zbog kojih stanje može postati još gore?
Hormonalne promjene, primjerice, mogu intenzivirati ovo stanje kože, što znači da tijekom trudnoće i puberteta imate puno veće šanse da ju dobijete. No, ako je već imate – vrućina i krivo korištenje proizvoda za njegu tijela mogu napraviti više štete nego koristi. Prije svega – parfimirani sapuni i šamponi ili preintenzivna eksfolijacija tijela, pa potom vrući tuš mogu uzrokovati dodatno crvenilo i svrabež.

Postoji li lijek?
Službeno, još uvijek ne postoji provjerena metoda kojom se možete riješiti “pileće kože”, ali navodno zna nestajati s godinama te se koža očisti oko 30-ih godina. No, iako je se ne možete potpuno riješiti, možete je držati pod kontrolom. Prije svega – izbjegavajte gore navedene trigere i parfeme. Pomoći će vam blaga eksfolijacija uz masažu, a svakako preporučujemo kemijske pilinge, salicilnu ili glikolnu kiselinu koja će biti bolja opcija od grubog pilinga. AHA i BHA kiseline su pokazane kao najučinkovitiji sastojci koji će ući u stanice kože i odčepiti pore kako bi dlačice mogle izaći van, a uz to će ukloniti i odumrle stanice kože.