Znate li što je to “neuravnotežena moć” u vezi?

by | 18 rujna, 2020

Iako ideja borbe za vlast ukazuje na nešto negativno, nisu sve borbe za vlast destruktivne. Borba za pozitivnu moć je ona koja u konačnici rezultira rastom odnosa.

Moć se može definirati kao sposobnost usmjeravanja ili utjecaja na ponašanje drugih na određeni način. Moć nije ograničena na dominaciju i pokornost. Umjesto toga, snaga u odnosima podrazumijeva sposobnost svake osobe u odnosu da utječe na drugu i usmjerava odnos, a to je vrlo složen element.

Posjedovanje moći mijenja ljudsku psihu, obično na načine kojih nismo svjesni.

Kad kontroliramo ili posjedujemo moć osjećamo se dobro. To je zbog porasta dopamina koji dolazi iz osjećaja osnaženosti, a on je automatski i nije nešto što možemo kontrolirati.

Posjedovanje moći čini ljude vjerojatnijima da se ponašaju poput sociopata, stavljajući ljudski nagon za nagradu iznad intimnosti i povezanosti koju imamo s našim partnerima. Zbog toga se neravnoteže moći u odnosima neprestano mijenjaju.

Kako negativna borba za vlast može naštetiti vašem odnosu i vašem mentalnom zdravlju?
Postoje tri vrste dinamike odnosa koje mogu proizići iz negativnih ravnoteža moći unutar odnosa: zahtjevnost/ povlačenje, udaljen/onaj koji ne odustaje, proganja i strah/sram.

Dinamika zahtjeva i povlačenje, a događa se kada je jedan partner ‘tražitelj’ koji traži promjene, raspravu i u stalnom je traženju rješenja pitanja unutar odnosa – dok se drugi partner povlači, želeći izbjeći probleme.

Takva dinamika odnosa moćan je prediktor nezadovoljstva u braku i razvodu.

Dinamika progonitelja i onog koji odustaje objašnjava se kao takva: jedna osoba (poznata kao progonitelj) pokušava postići i održati određeni stupanj intimnosti sa svojim partnerom (udaljenim).

U toj nezdravoj dinamici, što progonitelj želi biti bliže, drugi partner, odnosno ‘lovina’ se sve više udaljava od takvog odnosa. Smatra se da je to vrlo slično prethodnoj dinamici, međutim, u ovoj dinamici više je riječ o tome da se povrati bliskost i dublja povezanost nego moć.

Onaj partner koji se udaljava pomišlja da je problem u vezi ‘potreba’ njihovog partnera, a progonitelj osjeća da je njihov partner hladan i potencijalno čak i namjerno destruktivan uskraćujući privrženost.

Dinamika straha i srama često je ‘nesvjesni’ krivac za probleme u vezi, jer bi strah i nesigurnost jednog partnera istjerali sramotu i izbjegavanje kod drugog – i obrnuto.

Na ranjivost straha i sramote utječe mnoštvo različitih varijabli (poput razine hormona i traumatičnih iskustava), zbog čega se iz ove dinamike može biti posebno teško izvući.

Postoji li tako nešto kao pozitivna borba za vlast?
Iako ideje borbe za vlast ili neravnoteže ukazuju na nešto negativno, nisu sve borbe za vlast destruktivne. Dok se u početnim fazama ljubavi možete osjećati kao da ste pronašli svoju ‘drugu polovicu’, odnosi se sastoje od dvoje jedinstvenih ljudi koji imaju različita mišljenja, uvjerenja i stajališta.

Prirodno će doći do neravnoteže u vašem odnosu, međutim – postoje neke vrste borbe za vlast koje omogućuju rast unutar odnosa i potiču dublje razumijevanje i poštovanje.

Borba za pozitivnu moć je ona koja u konačnici rezultira rastom odnosa. Iako je borba još uvijek borba, na kraju ćete postići razumijevanje koje granice možete prijeći, a koje ne, i koliko svaki partner može postići kompromis.

Ovaj skup tvrdnji pomoći će vam da utvrdite postoji li negativna neravnoteža snage u vašoj vezi

Tvrdnje navedene u ovom popisu ciljaju na važne aspekte moći unutar romantičnih odnosa i mogu pomoći i vama i partneru da procijenite imate li negativnu ili pozitivnu neravnotežu moći.

Imam veću kontrolu nad odlučivanjem nego moj partner u našoj vezi.
Kad donosimo odluke u našem odnosu, ja imam posljednju riječ.
Imam više utjecaja nego moj partner na odluke u našoj vezi.
Moj partner obično prihvaća ono što želim kada donosimo odluke.
Moj partner je sklon popuštanju kad se ne slažemo oko odluka.
Moj partner ima više za reći nego ja kad donosimo odluke.
Moj partner ima veću kontrolu nad odlučivanjem nego ja u našoj vezi.
Kad donosimo odluke u našem odnosu, moj partner dobiva posljednju riječ.
Obično prihvaćam ono što moj partner želi kad donosimo odluke.
Sklona sam prepuštanju preferencijama svog partnera kada se ne slažemo oko odluka.
Kad moj partner i ja donosimo odluke u našem odnosu, sklon sam strukturiranju i vođenju rasprave.
Ja pronalazim probleme u našoj vezi češće nego moj partner.
Mogu učiniti da moj partner dođe do onoga što želim prilikom donošenja odluka bez da on / ona primijeti što radim.

Balans snage u vašoj vezi fascinantna je i izuzetno važna stvar koju trebate imati na umu, jer može igrati ključnu ulogu u pozitivnom (ili negativnom) smjeru vašeg romantičnog zajedničkog života.

Dostizanje ravnoteže moći može se objasniti kao ‘zajednička moć’, pri čemu oba partnera preuzimaju odgovornost za sebe i zdravlje odnosa. U toj idealnoj ravnoteži snaga, ideje i odluke dijele se zajednički, a gledišta se uvažavaju i vrednuju. Postoji otvorena linija komunikacije i tamo gdje se pojavljuju problemi, postoji prostor za ranjivost i suosjećanje.

Ključni elementi koji stvaraju zdravu ravnotežu snaga u odnosu su:
Pažnja: kada oba partnera osjećaju da su njihove emocionalne potrebe zadovoljene
Utjecaj: kada oba partnera imaju sposobnost bavljenja i emocionalnog utjecaja na drugog.
Kada svaki partner održava pozitivnu vrijednost sebe i u stanju je biti svoja osoba, unutar i izvan veze.
Ranjivost: svaki je partner spreman priznati krivnju, slabost ili nesigurnost u sebi.

Jedan od ključeva uspješne dugoročne veze je dosljedno preispitivanje ravnoteže snaga. U zdravim odnosima struktura moći će se neizbježno pomaknuti i mijenjat će se kako se obje osobe mijenjaju, a vi trebate zajedno rješavati sve nove životne izazove, kako piše Big Think.

IZVOR: 24SATA.HR