ZNATE LI ŠTO JE retrogradni Merkur i zašto ga krivimo za sve loše što nam se događa?

by | 23 rujna, 2017

Retrogradno gibanje Merkura često se spominje u astrologiji, a čak i ako ne pratite horoskop, sigurno ste barem nekoliko puta čuli kako netko pokušava okriviti ovaj planet za loša i neočekivana zbivanja.

“Ovaj planet je malen, ali uzrokuje puno problema”, “Merkur u retrogradnom stanju otežava i usporava napredak čovjeka”, “I najbolje ideje sačuvajte u glavi dok ne završi retrogradno kretanje Merkura”, samo su neki od naslova koje astrološki portali upućuju čitateljima, a mnogi stručnjaci za astrologiju ovu su pojavu znali okriviti za rušenje zrakoplova s neba, nesreće i ljubavne prekide.

Postoje li dokazi da retrogradni Merkur utječe na ljude i stvari na Zemlji i odakle taj pojam u astrologiji? Portal Mental Floss pozabavio se ovim pitanjem.

Nekoliko činjenica koje smo zaboravili iz škole

Merkur je planet najbliži Suncu, gotovo tri puta manji od Zemlje i nema atmosferu u uobičajenom smislu. Površina mu je prekrivena kraterima i malim “morima”, te jako nalikuje Mjesečevoj površini, a zbog njegova svojstvena gibanja promatrač bi na Merkuru doživio dvostruk izlazak Sunca ili dvostruko podne. Još jedan važan podatak – središte mu se sastoji pretežno od metala i ima slabo magnetno polje.

Što je zapravo retrogradno kretanje Merkura?

Retrogradno kretanje Merkura je pojava u kojoj se planet najbliži Suncu kreće unatrag, što je zapravo samo iluzija, vidljiva promatračima sa Zemlje. Kako bi ovo shvatili morate znati da godina na Merkuru traje kraće od godine na Zemlji, i da je Zemlji potrebno 365 dana da obiđe sunce, a Merkuru 59 zemaljskih dana. Kad se oba planeta nađu s iste strane Sunca, čini nam se da se Merkur kreće unatrag.

Još jednostavnije, zamislite da prolazite pored automobila na cesti većom brzinom, pretječete ga i nastavljate svojim putem. Činit će vam se da automobil ide u rikverc, a zapravo i dalje ide u istom smjeru kao i vi.

Ima li mjesta panici?

“Ne postoje nikakvi dokazi koji bi pokazali da neka sila može utjecati na promjene u ljudima”, izjavio je astronom dr. Mark Hammergren za Mental Floss. Ako čujte da se Merkur kreće retrogradno, nastavite sa životom kao i do sada.

Povijest optuživanja retrogradnog Merkura

Spominjanje Merkura u astrologiji po prvi se put pojavljuje sredinom 18. stoljeća, kad su poljoprivrednici smatrali da bi trebali uskladiti svoje poslove s uzorkom zvijezda na nebu.

Krajem 19. stoljeća, časopisi poput “The Astrologer’s Magazine” i “The Science of the Stars” povezali su Merkur s obilnim kišama, te mu tako pridodali ulogu nosioca loših vijesti.

U sedamdesetim godinama prošlog stoljeća ludilo ‘svakodnevnog horoskopa’ naprosto je eksplodiralo, a astrolozi su Merkur, njima poznat kao planet komunikacija, javno počeli pretvarati u Baba Rogu.

Retrogradno kretanje Merkura počelo se kriviti za sve, od probavnih problema i svađa na radnome mjestu, do kvara na automobilima i velikih nesreća.

“Nemojte započinjati ništa dok je Merkur retrogradan”, čest je savjet za koji zapravo nema znanstvenih dokaza.

Svi vole dobrog krivca

Dr. Hammergren tvrdi da je sasvim jasno zašto je ovaj planet, koji nam izgleda kao da ide unatrag, došao na zao glas.

Ljudi su često praznovjerni, a vole i imati krivca na kojeg će svaliti svoje životne probleme i odgovornost za stvari koje su zeznuli: “Aha! Naravno! Imam probleme na poslu jer je Merkur retrogradan!”

IZVOR: 100POSTO.HR