Znate li što stres može napraviti psu?

by | 19 siječnja, 2020

Psi koje možete vidjeti na fotografijama su stariji i sijede dlake na njihovoj glavi kao posljedica gubitka pigmenta normalan su znak starenja. Problem je, međutim, što se isti znakovi sve češće pojavljuju i kod mladih pasa, a stručnjaci za ponašanje pasa iz Colorada nedavnim istraživanjem otkrili su i zašto je to tako.

Kako navodi today.com, njihovo istraživanje pokazalo je kako je uzrok sve ranijem sijeđenju pasa stres odnosno tjeskoba koju uzrokuju strahovi od glasnih zvukova, drugih životinja, nepoznatih ljudi i veterinara. Istraživanje je provedeno na uzorku od 400 pasa u dobi od jedne do četiri godine.

Sijeda (ili svjetlija) dlaka kod mladih pasa je samo jedna od posljedica stresa i tjeskobe! One koje prosječan vlasnik najčešće ne vidi mogu puno ozbiljnije utjecati na zdravlje i ponašanje psa.

Nažalost, jedini lijek je neizlaganje ljubimaca njima stresnim situacijama, a kako bi takvih situacija bilo što manje, izuzetno je važna pravilna socijalizacija, tijekom koje će se ljubimci naučiti lakše nositi s izazovima života u urbanim sredinama.

IZVOR: INDEX.HR