ZNATE LI ODABRATI PRAVI PUDER ZA LICE? Doznajte treba li vam tekući ili onaj u sticku

by | 23 svibnja, 2017

Lijep izgled zahtijeva i pravu podlogu. Znate li koje specifičnosti karakteriziraju puder u kamenu? Ili koji puder najviše odgovara masnom tipu kože? Provjerite kako izabrati pravi!

Krema u boji
Opis: Lagana i fina krema koja ima dvostruki učinak – njeguje i pokriva nepravilnosti na koži.

Zašto je dobra: Posebno je dobra za žene sa suhom kožom. Uzmite na prst malo kreme u boji i namažite ju kao i običnu kremu.

“Ako već imate dobru kožu (sretni ste!) i samo želite izjednačiti ton lica, ovo je savršena vrsta pudera za vas. Uz pokrivanje će vam pružiti i dodatnu vlagu za lice, što je iznimno dobro ujesen kad se snižavaju temperature, a koža vam treba dodatnu hidrataciju”, objašnjava visažistica Kirin Bhatty.

Obratite pozornost: Ako tražite dugotrajni puder koji će izdržati cijeli dan, onda krema u boji nije za vas.

BB krema
Opis: BB krema zapravo stoji za balzam za ljepotu i malo dulje pokriva lice kreme u boji. Obično ima SPF faktor i prepuna je antioksidansima i vitaminima koje obično pronalazimo u kremama za lice.

Zašto je dobra: Rješava dva problema odjednom – vlaži kožu i postojana je kao podloga za šminku. Formula za BB kremu u sebi sadrži i sastojke koji se koriste u anti-age kremama i u kremama protiv akni i crvenila.

“To je za djevojku koja ima zauzet ili stvarno aktivan stil života, ali se i dalje želi brinuti o svojoj koži. Osim toga, podobna je za sve vrste kože”, kaže Lori Taylor Davis, glavna visažistica u Smashboxu, svjetski poznatoj kozmetičkoj kompaniji.

Obratite pozornost: BB krema nema toliko nijansi u ponudi kao tekući puder, pa se ponekad može činiti da krema i boja kože nisu iste. Ispravite to miješanjem BB kreme s različitim pigmentima.

Mineralni make-up
Opis: Tehnički, većina šminke se smatra mineralnom jer se baza sastoji od istih sastojaka kao i željezni oksidi. Ali prava mineralna šminka u sebi nema parfeme, alkohol, konzervans, ulja ili kemijske boje. Mineralna šminka je najčešće u obliku pudera i pruža laganu do polovičnu pokrivenost.

Zašto je dobar: Mineralni puder je idealan za žene s masnijom kožom ili kožom sklonom aknama jer mineralna priroda pudera onemogućava pojavu bakterija.

Obratite pozornost: Prije nanošenja mineralne šminke, potrebno je dobro hidratizirati kožu, pogotovo ako je iznimno suha, jer svakodnevno korištenje ovog pudera pojačava ljuskanje kože.

Puder u kamenu
Opis: Suhi, stisnuti puder koji tipično ima svilenkast mat efekt, a pruža srednje prozračnu pokrivenost na licu.

Zašto je dobar: Dobar je za žene koje imaju mješovitu i normalnu kožu jer sâm puder skuplja višak ulja s lica ne sušeći kožu.

“Lagano pokriva nepravilnosti na koži. Najbolje ga je nanositi debelim kistom kako biste mogli stati, pogledati je li pokrivenost dovoljna i ako nije, nanijeti još pudera. Dobar je za brzo popravljanje šminke, a ako koristite nijansu tamniji, možete ga koristiti i za konturiranje”, kaže Gilbert Soliz, visažist za Marc Jacobs Beauty.

Obratite pozornost: Ako se puno znojite ili imate masnu kožu, krajnji efekt mogao bi izgledati kao da imate glazuru na licu, ali mobilnost i lakoća korištenja pudera u kamenu je idealna za brzinske popravke tijekom dana.

Tekući puder
Opis: Kod tekućeg pudera postoji najviše izbora – od nijansi i gustoće, do pudera bez ulja, otpornih na vodu ili dugotrajnih formula.

Zašto je dobar: Tekući puder se najčešće koristi baš zbog velikog izbora. Bezbroj nijansi i specifikacija omogućava svakoj ženi da pronađe točno ono što treba.

“Najbolja stvar kod pudera je ta što ga možete nanositi prstima, četkicom ili spužvicom, ovisno o pokrivenosti koju želite na kraju imati. Postojan je i traje cijeli dan”, objašnjava Soliz.

Obratite pozornost: Morate paziti pri odabiru pudera jer su nijanse jako slične i većina žena ne pogodi prvu nijansu iz prve. Ovaj tip pudera treba duže vrijeme da bi se nanio – potrebno je par minuta da bi se osušio kako biste vidjeli ima li igdje crta ili neravnomjernog prianjanja uz lice.

Puder u sticku
Opis: Puder u sticku je preslikana formula tekućeg, svepokrivajućeg, pudera u stisnutom obliku.

Zašto je dobar: Najbolje odgovara ženama s normalnom ili suhom kožom, gušći je i lako prianja koži, a uz minimalne korekcije se jako lijepo uklopi u ton kože.

Obratite pozornost: Soliz napominje da puder u sticku sadrži puno više ulja od ostalih tipova pudera zbog procesa proizvodnje i potrebe da stick što duže ostane u prvobitnom stanju.

IZVOR: 24SATA.HR