Znate li nakon koliko treba promijeniti donje rublje?

by | 27 kolovoza, 2020

Stručnjaci su istaknuli opasnost od bakterija koje se mogu pronaći na donjem rublju unatoč pranju na visokim temperaturama, a savjetuju pregledavanje ladice za gaćice i bacanje onih starih.

Što se tiče kolekcije donjeg rublja ljudi, većina nas u njima ima nekoliko pari starih, dragih pa i dotrajalih gaćica kojima se ne možemo rastati jer su nam udobne.

No, prema stručnjacima za higijenu, takvo ponašanje nipošto nije mudro i trebali bismo razmotriti njihovo uklanjanje ako ih imamo duže od šest mjeseci i zamijeniti ih novima, kako piše The Sun.

Dr. Shirin Lakhani objašnjava kako bakterije mogu ostati na gaćicama čak i nakon što one prođu kroz perilicu rublja.

“Donje rublje dulje je vrijeme u bliskom kontaktu s vašom kožom i, točnije, vašim intimnim područjima. Kao rezultat toga dolazi u kontakt s odumrlim stanicama kože s tih područja, kao i s bakterijama – kako zdravim, prirodnim bakterijama koje svi mi imamo, tako i s više zloglasnim bakterijama koje mogu biti posljedica infekcija”, ističe ona.

Postoje istraživanja koja sugeriraju da neke bakterije, poput E. coli, mogu preživjeti i na visokim temperaturama pranja. Zbog toga savjetuje da bacimo stare gaćice i kupimo nove nakon najviše godinu dana, a idealno nakon šest mjeseci.

To osobito vrijedi za donje rublje koje koristimo pri sportskim aktivnostima, primjerice u teretani.

“Mijenjanjem donjeg rublja svakih šest mjeseci i pranjem na visokim temperaturama poduzimate najvažnije korake u zaštiti svog genitalnog zdravlja”, istaknula je dr. Lakhani.

IZVOR: 24SATA.HR

Foto: Unsplash