Znate li koja je prava temperatura na kojoj trebate prati odjeću?

by | 27 siječnja, 2020

Stručnjaci sa Sveučilišta u Leedsu, zajedno s tvrtkom za deterdžent Proctor & Gamble, istraživali su utjecaj različitih načina pranja odjeće na laboratorijskim uzorcima i na pravoj odjeći, kako piše Daily Mail. Lucy Cotton, glavna autorica istraživanja, kaže kako su svjesni da takozvana brza moda loše utječe na okoliš. Također znaju da im se kupci žale kako njihova odjeća nakon nekog vremena izgubi svoj prvobitni izgled, mekoću i boju.

No, sada su otkrili da kraća i hladnija pranja čuvaju odjeću i produljuje im životni vijek.  Istraživanje su proveli na osam majica žarkih boja i 12 majica tamnih boja te su dodali nekoliko bijelih majica kako bi vidjeli hoće li pustiti boju.

Nakon 16 pranja na 25 °C i na 40 °C, istraživanje je pokazalo da kraće i hladnije pranje smanjuje puštanje boja, majice se ne rastegnu i ne gube svoju mekoću. Također su ta kraća pranja proizvodila manje štetnih mikrovlakana koja bi kroz ostatke vode u perilici završili u oceanima i okolišu. Ovo istraživanje moglo bi zaustaviti zagađenje okoliša od “nevidljivih” plastika u okolišu. Međutim, ima i dobrih posljedica za proizvođače – ova kraća i hladnija pranja smanjuju korištenje energije i vode, a i odjeća ostaje “nova” dulje vrijeme.

Više na: https://www.vecernji.hr/lifestyle/znate-li-na-kojoj-temperaturi-biste-trebali-prati-odjecu-u-perilici-1372411