Pomoću ovih nekoliko savjeta usavršite govor tijela i poradite na samopouzdanju

by | 8 ožujka, 2020

Razmišljajte na “pravi” način

Jedan od najjednostavnijih načina da si osigurate prijateljski govor tijela je taj da uđete u prostoriju s prijateljskim namjerama.

“Prije nego što sretnete nekoga, zamislite da vam se ta osoba stvarno sviđa”, tvrdi odvjetnica i poduzetnica Elena Ledoux i dodaje da, kad započnete sastanak, pokušate pronaći razloge zašto vam se ta osoba sviđa. Takvo razmišljanje vodi ka prijateljskom pogledu, opuštenom držanju tijela i više osmijeha.

Usavršite svoje držanje

Temelj dobrog govora tijela je i odlično držanje. Ispravite leđa, opustite ramena i držite bradu paralelno s podom. Također, ruke držite u položaju koji vam ne zatvara prsa.

“Držite torzo otvorenim”, savjetuje John P. Garrison, psiholog i stručnjak za govor tijela te dodaje da smo skloni prekrivati ​​svoja prsa kada se osjećamo anksiozno ili ugroženo. Dakle, kad su prsa “otvorena”, drugi nas vide otvorenijima i iskrenijima.

Nabacite osmijeh

Svi znaju da osmijeh odaje pozitivne vibracije i pokazuje ljudima da ste otvoreni za razgovor. Međutim, morate pripaziti kakav će to biti osmijeh.

“Iskrene emocije su bilateralne”, tvrdi Garrison i objašnjava kako to znači da se pojavljuju na obje strane lica. Stoga pripazite, kad se nasmiješite, da je to potpun i originalan osmijeh. Osmijeh s jedne strane lica može se protumačiti kao prezir, tako da brz osmijeh ili pokušaj pristojnog jednostranog osmijeha i nije dobra ideja.

Vrijeme je sve

Učinite svoj osmijeh još snažnijim tako što ćete ga savršeno uklopiti.

“Osmjehnite se nekome, ali zadržite osmijeh na trenutak ili dva kako biste stvarno “vidjeli” osobu”, kaže Michelle Tyerberg, suosnivačica mrežne skupine “Twin Cities Wedding & Event Professionals” i dodaje da to daje primatelju znak da je vaš osmijeh tu zbog njih, a ne da se smijete svakome tko vam se približi.

Ostvarite kontakt očima

Snažan kontakt očima ključan je za prijateljski i samouvjeren dojam.

“Gledanje nekoga ravno u oči je previše zastrašujuće”, objašnjava stručnjakinja za govor tijela Lillian Glass. Umjesto toga, na sekundu pogledajte ukupno lice. Oči pogledajte na jednu sekundu, zatim nos na sekundu, pa isto tako i usta. Tako ćete izbjeći nepotrebno razgledavanje sobe ili provjeravanje telefona.

Usmjerite stopala prema osobi s kojom razgovarate

Pokažite osobi s kojom razgovarate da ima vašu punu pažnju tako što ćete stopala okrenuti ravno prema njima.

“To znači da se povezujete s tom osobom”, objasnio je Glass. Uz to se i lagano nagnite prema osobi kako biste pokazali da ste uključeni u razgovor.

Rukujte se

Čvrsti stisak ruke odaje snažan prvi dojam.

“Nemojte pokušavati dominirati, ali ni biti pokorni u svom pozicioniranju ruke – savjetuje Mark Anderson, direktor za obuku i razvoj u “Anderson Investigative Associates”. Krenite rukom ravno prema naprijed i s nekom dozom čvrstoće. Nemojte da vam ruka bude mlohava, a ako se previše znojite, obrišite je.

Budite svjesni “igre moći”

U nekim slučajevima igra moći je korisna. Ali u drugima, na primjer, razgovoru za posao, je najbolje izgledati skromno. Garrison kaže da jedna uobičajena gesta rukama, to jest spajanje vrhova prstiju dviju ruku u trokutasti oblik, može ići u bilo kojem smjeru.

“Ovakvu gestu koriste stručnjaci za neko područje te moćni pojedinci, poput glavnih izvršnih direktora”, tvrdi. Međutim, korištenje “trokuta” kad niste na visokoj poziciji može se učiniti arogantnim i vjerojatno će iritirati druge.

Upotrijebite gestikulaciju ruku

Nakon što započnete razgovor, pustite svoje tijelo da se prirodno kreće.

“Budući da se uglavnom “smrznemo” kad osjetimo prijetnju, minimalno kretanje tijela se može shvatiti kao neiskreno ili obmanjujuće”, tvrdi Garrison i dodaje da istraživanja pokazuju da su ljudi koji koriste više gestikulacija pošteniji od onih koji ne koriste ruke dok razgovaraju.

Ili ostavite ruke po strani…

Jedna od najuvjerljivijih stvari koje možete raditi sa svojim rukama je – apsolutno ništa; ostavi ih sa strane. Ipak, osjećanje samopouzdanja u tom položaju može se dogoditi i godinama nakon. Ostale mogućnosti uključuju držanje čaše vode ili torbice u jednoj ruci ili jednostavno stavite ruke iza leđa. Nikad nemojte prekrižiti ruke ispred prsa ako pokušavate biti uključeni, kako piše Reader’s Digest.

Foto: Pexels

IZVOR: 24SATA.HR