Znate li kako napraviti prirodni osvježivač prostora za dom?

by | 6 travnja, 2021

Opojni i opuštajući mirisi savršeno se uklapaju u našu verziju kućnog wellnessa.

A zašto kućni wellness ne bi imali svaki dan? Dokazano je da se osjećamo bolje kada se nalazimo u čistom i svježem prostoru, te da aromaterapija umanjuje stres, pa je vrijeme da si osigurano ugodne i zdrave mirise, bez dodatnih štetnih sastojaka. U nastavku vam donosimo nekoliko načina kako možete izraditi svoje osvježivače prostora uz svega nekoliko sastojaka koje imate doma, a pritom uštedjeti i udisati zdravo.

Kako napraviti prirodni osvježivač prostora?

Naranča i cimet
U vodu koja krčka na štednjaku dodajte kriške naranče i nekoliko žlica cimeta u prahu, ili štapića cimeta. Ugasite kolut i ostavite lončić na štednjaku ili prelijte u malu staklenu posudicu i postavite na frekventno mjesto u stanu; prekrasan miris širit će se kuhinjom i prostorijama vašeg doma.

Ulje u spreju
Da biste zamijenili kemikalije iz osvježivača zraka ugodnim esencijalnim uljima, dovoljni su vam esencijalno ulje, voda i bočica za raspršivanje. Tri do četiri kapi esencijalnog ulja po vlastitom odabiru pomiješajte sa šalicom vode. Tekućinu prelijte u bočicu za raspršivanje i koristite kao osvježivač zraka. Prije uporabe protresite bočicu. Tekućinom možete posprejati zrak, jastuke, pa čak i kauč.

Nauljeni štapići
Jednostavan trik za svježinu vaše kupaonice krije se u kombinaciji štapića za uši umočenih u vaše najdraže esencijalno ulje. Štapić sakrijte u rolu papira i uvijek ćete imati tajan, malen, ali moćan izvor ugode. Preporučujemo da istovremeno koristite nekoliko štapića.

Osvježivač zraka u staklenci
Ovaj osvježivač zraka možete koristiti u svojem domu, ali i automobilu. Probušite nekoliko rupica na poklopcu staklenke, a u staklenku stavite ½ šalice sode bikarbone te 4 do 6 kapi esencijalnog ulja. Staklenku položite gdje god zaželite miris svježine. Ako nemate staklenku s limenim čepom, poklopite bilo koju s pamučnom krpom ili plastikom te na njima probušite rupice. Da bi staklenka stalno pružala ugodan miris, svakih nekoliko tjedana u nju ponovno kapnite nekoliko kapi esencijalnog ulja.

Foto: Unsplash