Znate li kakav je imunitet vaše kože? Sve otkriva novi pokret u beauty zajednici na koji trebamo obratiti pažnju

Naučite kako popraviti svoj imunitet kože

by | 14 kolovoza, 2021

Sad kad je na snazi puno manje restrikcija zbog pandemije i više se krećemo po restoranima, javnom prijevozu i shopping centrima, puno češće nosimo i masku te dodirujemo lice i prenosimo na njega bakterije.

Naša koža stoga treba bolju zaštitu, a s obzirom na to da živimo u razdoblju česte uporabe antibakterijskih sredstava, ne čudi nas kako je došlo i do toga da sve više pazimo na ono s čime nam koža dolazi u kontakt. Upravo zato pojavio se i pojam skinmunity koji u doslovnom značenju predstavlja imunitet kože, no zapravo znači i pojačanje barijere kože.

Koža se ponaša kao filter. Vanjski sloj je kao zid napravljen od stanica kože koje drže lipidi poput ceramida i masnih kiselina. On drži vlagu u koži i osigurava da toksini i prljavština ostanu na površini. Također, naša koža ima i kiseli omotač s preciznim pH koji pomaže u kontroli rasta štetnih bakterija i virusa, te pomaže zacjeljivanju rana, no određeni faktori slabe cijelu barijeru i izbacuju pH iz ravnoteže, što čini kožu podložniju iritacijama, infekcijama i sličnim stanjima. Ti faktori uključuju izlaganje suncu, poluciju, pretjerano čišćenje lica, agresivne sastojke, stres i zaštitne maske za lice, no postoji način na koji možemo poboljšati “skinmunity” i još više zaštititi barijeru kože.

Kako poboljšati imunitet kože?

1. korak – antioksidansi
Antioksidansi se bore protiv oksidativnog stresa, koji je neravnoteža u koži uzrokovana s previše slobodnih radikala i premalo antioksidansa, zbog čega dodatni antioksidansi u vašoj koži mogu popraviti imunitet iste. Možete ih pronaći u suplementima i serumima (vitamin C i nijacinamid).

2. korak – smanjite upale i poboljšajte barijeru kože
Ako još ne znate što su to mikrobiomi, riječ je o cijeloj mreži dobrih bakterija koje žive na vašem licu i neutraliziraju loše bakterije te drže našu kožu zdravom. Mikrobiomi su nužni za zdravlje kože i igraju ključnu ulogu u imunološkom sustavu kože. Također, imaju potencijal u potpunosti promijeniti način na koji se brinemo o koži. Poanta je da tražite prebiotičku, probiotičku i posbiotičku njegu kože jer sve to hrani dobre bakterije, koje dovode do smirenije, jače i zdravije kože.

3. korak – pojačajte hidriranje
Hidrirana koža je sretna koža i ako već nije, vrijeme je da vam hijaluronska kiselina postane najbolji prijatelj. Takav hidrator sprječava isušivanje, nadraženost i osjećaj zatezanja kože te je važno da ga nanesete prije hidratantne kreme, a ne umjesto nje.

Foto: katiafonti via Getty Images