ZNATE LI IZ KOJEG razloga nastaju strije?

by | 9 ožujka, 2017
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

S problemom nastanka strija susreće se dosta žena, ali ponekad i manjina muškaraca. Potpuno ih se ne možemo riješiti nikad, ali možemo spriječiti njihovo nastajanje i smanjiti već načinjenu štetu.

Strije nastaju zbog stanjenja površinskog sloja kože i promjena u strukturi vlakana elastina i kolagena u dubljim slojevima kože čija je funkcija ta da koži pomažu u zadržavanju oblika. Mogu biti izdužene i široke nekoliko milimetara, a smatraju se različito dugačkim brazdama na koži.

Kada se srednji sloj kože (dermis) naglo rastegne, bilo tijekom trudnoće, naglog povećanja mišićne mase, nagle promjene težine ili u pubertetu zbog hormonalnih poremećaja, dolazi do smanjenja elastičnosti kože, kao i do pucanja elastičnih vlakana. Rezultat toga su ružne linije po koži tijela, odnosno strije.

Ovisno o prirodnom tonu vaše kože, strije se prvo pojavljuju kao ružičaste, crvenkasto smeđe ili tamnosmeđe linije koje tek poslije dobivaju ljubičastu nijansu boje. S vremenom se te linije stapaju s površinom kože i poprime nekoliko nijansi svjetliji ton od prirodnog tona vaše kože.

Postupno postaju manje primjetne, ali nikada ne nestaju. Mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu gdje se koža rastegnula, a najčešće na dijelovima gdje se skladišti salo, na abdomenu, grudima, nadlakticama, bokovima i stražnjici.