Znanstvenici potvrdili: Ljepši smo nego što to mislimo

by | 13 rujna, 2013

Kada bi vas netko upitao mislite li da ste lijepi, što biste odgovorili? Većina žena ne bi potvrdno odgovorila na ovo pitanje, neke bi se posramile, nekolicina bi možda i rekla „da“, ali bi gotovo sve u sebi razmišljale o nedostacima, o tome što bi na njima moglo biti ljepše, tvrde stručnjaci.

Istraživanja pokazuju da samo četiri posto žena sebe smatra lijepim, što je potaknulo znanstveno istraživanje o tome koliko smo u stanju sebe realno vidjeti. Došlo se do zaključka da se slika nas samih o sebi i slika drugih o nama ne poklapa u čak 30 parametara (od 55), što znači da smo puno ljepši nego što to mislimo.

Naime, žene, pa čak i one koje okolina smatra privlačnim i lijepim, misle da postoji puno toga što bi na njima moglo biti ljepše, odnosno nisu zadovoljne nekim dijelom svog tijela ili lica. Kada su ih drugi procjenjivali, dobivale su daleko više ocjene od onih koje su same sebi davale. Muškarci ženu promatraju u kompletu, odnosno pri procjeni gledaju „cijelu sliku“, dok žene gledaju parcijalno, odnosno analiziraju detalje, pojedinačne tjelesne karakteristike. Tako rade i kada je u pitanju samoprocjena, što objašnjava rezultate istraživanja koji pokazuju da često nismo svjesni svoje ljepote.

Ali, svakako, „ženskoj psihi jako odgovaraju komplimenti, pogotovo na račun fizičkog izgleda, pa mnoge vole slušati ako ih drugi uvjeravaju da su lijepe“, tvrdi psiholog John White, sudionik istraživanja.

Izvor: novosti.rs