Čini se da su znanstvenici otkrili zbog čega naša kosa sijedi

by | 9 veljače, 2020

Znanstvenici tvrde da su možda otkrili zašto stres utječe na promjenu boje kose, kao i mogući način kako da se ovo spriječi, a da to ne znači kupnju boje za kosu, kako piše BBC.

Testovi koji su provedeni na miševima pokazali su da su matične stanice koje kontroliraju boju kože i dlake oštećene uslijed stresa. Tamnoputi miševi postali su potpuno bijeli u roku od nekoliko tjedana tijekom kojih su bili izloženi boli.

Istraživači iz Amerike i Brazila objasnili su da je ovaj iskorak vrijedan daljnje pažnje kako bi se potencijalno razvio lijek koji sprječava kosu da posijedi tijekom godina.

Muškarci i žene mogu početi dobivati sijede bilo kada od srednjih 30-ih iako to najčešće ovisi i o genetici. Iako je mijenjanje boje kose uglavnom posljedica starenja, stres također može igrati ulogu. Znanstvenicima do sada nije bilo točno jasno kako stres djeluje na kosu.

Istraživači sa Sveučilišta u Sao Paulu i Harvardu, koji stoje iza ove studije objavljene i u časopisu Nature, vjeruju da su ovi učinci povezani s matičnim stanicama melanocita, koji proizvodi melanin i koje su odgovorne za boju kose i kože. Dok su obavljali eksperimente na miševima, došli su do dokaza da to jest tako.

“Sad zasigurno znamo da je stres odgovoran za ovu specifičnu promjenu boje kose, kao i na koji način – kaže profesor Ya-Cieh Hsu, autor istraživanja s Harvarda.

Šteta je trajna

Bol je kod miševa pokrenula oslobađanje adrenalina i kortizola, ubrzavajući njihova srca i stvarajući povišen krvni tlak, utječući tako na živčani sustav i pojavu akutnog stresa. Ovaj je proces potom ubrzao potrošnju matičnih stanica koje su proizvodile melanin u folikulama kose.

“Očekivao sam da je stres loš za tijelo, ali štetni utjecaj koji smo otkrili nadmašio je naša očekivanja. Nakon samo nekoliko dana, sve matične stanice koje regeneriraju pigment su izgubljene. Jednom kada nestane, pigment više ne možete vratiti, oštećenje je trajno”, kaže profesor Hsu.

U drugom eksperimentu, istraživači su otkrili da mogu blokirati promjene dajući miševima antihipertenzive, koji reguliraju visok krvni tlak. Uspoređujući gene miševa koji su bili pod boli s genima onih koji nisu, mogli su identificirati protein koji sudjeluje u oštećenju matičnih stanica uslijed stresa. Kada je ovaj CDK protein potisnut, spriječena je i promjena boje njihovog krzna.

Ovo znanstvenicima ostavlja prostora da pokušaju razviti CDK lijek koji odgađa pojavu sijedih vlasi.

“Ova otkrića do kojih smo došli testirajući miševe samo su početak dugog procesa koji će na kraju dovesti do rješenja za ljude. Ovo nije lijek za kosu koja je već posijedila. Sada imamo i jasniju ideju kako stres može utjecati na mnoge druge dijelove tijela”, zaključio je profesor.

IZVOR: INDEX.HR