Znamo zašto vam kosa sporo raste i donosimo rješenja

by | 22 svibnja, 2020

Jeste li ikad imali osjećaj kao da vam kosa stagnira i odbija rasti?

Bez obzira na broj maski koje stavili na lice, hranu koju jeli, centimetri se jednostavno ne miču s mjesta. Velike su šanse da radite nešto čega niste niti svjesni, a što utječe na zdravlje kose, od izbora obroka, kemikalija koje unosite u organizam pa sve do proizvoda koje koristite. U nastavku pročitajte koji su to razlozi zašto vam kosa ne raste i kako popraviti situaciju.

Hormonalni disbalans
Određene hormonalne promjene u tijelu mogu uzrokovati gubitak kose koji, s obzirom na to da se ne događa u velikim količinama, se može činiti kao da vam kosa ne raste. Upravo zbog takvih poremećaja, vlas vam može biti tanja i slabija, a veći disbalansi mogu uzrokovati i alopeciju. Prekontrolirajte kod liječnika je li sve u redu.

Loša prehrana
Način na koji se hranite, utječe na vašu kosu i njen rast i zdravlje. Čak se ne odnosi toliko ni na hranu koju jedete, nego na onu koju ne jedete, a potiče vašu kosu na rast. Nedostatak određenih nutrijenata i vitamina kao što su željezo, cink, niacin, maske kiseline, folne kiseline, antioksidansi, biotin, bjelančevine, vitamini A, D i E, mogu dovesti do lošeg zdravlja i gubitka kose. Nedostatak jednog ili nekoliko navedenih nutrijenata, usporava rast i razvitak vaše kose.

Bolesti
Obično folikul vlasi raste, pa se odmara i onda je zamijenjen novim, no za one koji boluju od bolesti kao što je upala pluća, njihova kosa prolazi kroz stagnacijski period zbog stresa koji bolest uzrokuje.

Minijaturizacija kose
Logično je da nam folikuli kose postaju sve tanji kako starimo, ali postoji određeni faktor u kojem se to počne događati nešto prije nego što smo to mislili. Jedno od objašnjenja je da je jednostavno nasljedno – javlja se prirodno kod nekih koji imaju predispozicije za tanku kosu. Generalno pravilo o duljini kose je da što su dublji vaši folikuli, kosa je sposobna za rast. No, ako imate minijarutizirane folikule, oni ne mogu rasti duge, nego u slabije, tanje i sklonije lomljenju.

Previše stiliziranja kose
Svi znamo da što više proizvoda za ravnanje i feniranje kose koristimo – oštećujemo kosu. No, ne odnosi se to samo na aparate koje koristimo, nego i na pletenice, čvrstog repa, pa čak i ekstenzije, prečesto bojrnje, kemijsko ravnanje kose, i vjerovali ili ne, suhi šampon za pranje koji može začepiti folikulu kose i zaustaviti njezin rast.

Što možemo napraviti?
Prije svega, regulirajte prehranu I uključite svježe, neprocesuirane namirnice. Nakon toga, krenite vježbati kako bi držali tijelo zdravim. Kad idući put idete svom frizeru, tražite masku i masažu tjemena kako biste potaknuli rast kose te kupite šampon koji obećava obnavljanje folikule kose i vraća pH vrijednost istoj.

Osim toga, ako imate zdravstvene probleme, sada je odlično vrijeme da se počnete još više brinuti o sebi i počnete koristiti hormonalnu terapiju. Također, danas na tržištu postoji i tretman plazmom koji je navodno odličan za rast i čvrstoću kose.

Photo: Unsplash