Mini vodič kroz bojenje kose kanom – prirodnom bojom za kosu koja daje volumen i učvršćuje korijen

by | 2 lipnja, 2020

Iako smo jedva dočekali da se otvore frizerski saloni i da se ponovno možemo osjećati njegovano i ženstveno zbog besprijekornih frizura, mnogi su podlegli kućnim bojenjima kose.

Budući da nam razne kemikalije koje koristimo u kućnoj radinosti i kupovne boje iz drogerija mogu učiniti više štete nego koristi, zašto se u svom DIY projektiću bojenja kose ne bismo okrenuli prirodnim bojama i pritom još njegovali kosu? Danas se sve više prakticira prirodno bojenje kanom, koja nema štetnih posljedica za kosu. Kana je biljka, točnije – grm, koja naraste od dva do šest metara, a podrijetlom najčešće dolazi iz Afrike. Već dugi niz godina ova se biljka koristi za nijansiranje kose i daje joj visoki sjaj te jača korijen kose. Osim kose, u mnogim se kulturama još uvijek koristi i za bojenje kožne i vunene obuće i odjeće te kože i noktiju. Sjetite se samo dokumentarnih filmova o afričkim plemenima u kojima svoja tijela boje prirodnim bojama – e pa jedna od njih je i Kana. Iako će vam ona dati crvenkasto- bakrenu boju, kombiniranjem s drugim biljkama možete postići razne boje ovisno o vašoj prirodnoj boji kose.

Primjerice, ako kanu pomiješate s indigom, dobiti ćete crnu kosu s odsjajem tamnoplave, a kombinirajući je s kamilicom i kaduljom, varira u više nijansi crvene boje. No, na svakoj kosi ona će izgledati drukčije – brinete i crnke dobit će samo lagani crvenkasti sjaj, svjetlije brinete toplije crvenu boju, a tamnije plavuše zlatno-crvene tonove. No ako već imate kosu tretiranu raznim kemikalijama za izbjeljivanje, bolje izbjegavajte kanu dok vam kosa ne izraste budući da će vam dati narančastu boju, osim ako to, naravno, ne želite.

Recept za boju od kane:
Prah kane
Četkica
Plastična ili porculanska zdjelica (nikako metalna)
Drevena žlica
Rukavice
Stariji ručnik
Nešto novinskog papira ili folije

Upute:
1. Zeleni prah kane pomiješamo s vrućom vodom. Ako želimo da tonovi budu jači, možemo dodati crnu kavu ili indijski čaj, odnosno čaj od šipka.
2. Prije nanošenja kane potrebno je kosu oprati i osušiti ručnikom.
3. Četkicom za bojenje kanu nanosimo na kosu.
4. Stavite na sebe ručnik kako ne biste oštetili odjeću iako za kožu ima samo pozitivan utjecaj. Također, nosite rukavice budući da će vam ruke biti u boji kose.
5. Kad smo na cijelu kosu nanijeli jednaku količinu kane, kosu je potrebno omotati novinskim papirom ili folijom, a potom ručnikom.
6. Ostavimo kanu da djeluje otprilike dva sata, a može i dulje, pa i do 12 sati, ovisno o strpljivosti korisnika jer koliko god da se drži, toliko dugo hrani kosu od korijena do vrhova.
7. Nakon što je kana odstajala na kosi, potrebno ju je isprati mlakom vodom i šamponom.
8. Po potrebi se može nanijeti regenerator, no nije nužno s obzirom na to da kana sama po sebi djeluje regenerirajuće te stvara debelu ovojnicu oko vlasi kose, ali i pomaže u borbi protiv peruti.
Važno je da kupite čistu kanu, bez drugih kemijskih boja, kako bi ona zadržala svoja pozitivna svojstva.

Foto: Unsplash, Pexels