Zlatni globus: Lezbijska romansa “Carol” ima najviše nominacija

by | 15 prosinca, 2015

U Los Angelesu objavljene su nominacije za nagrade Zlatni globus koje će biti dodijeljene 10. siječnja sljedeće godine.

kerol

Lezbijska romansa “Carol”, čija se radnja odvija u New Yorku pedesetih godina, govori o starijoj udanoj ženi koja se zaljubljuje u mladu prodavačicu dobila je najviše – pet nominacija, uključujući za najbolju dramu, najbolju glavnu žensku ulogu, kojoj se mogu nadati obje glumice filma Cate Blanchett i Rooney Mara i najbolju režiju za Todda Haynesa.

Uz “Carol”, u utrci za Zlatni globus za najbolje ostvarenje u kategoriji drame su i film o preživljavanju “The Revenant” u kojem Leonardo DiCaprio ostvaruje izuzetnu ulogu, psihološki triler “The Room“, drama o pedofiliji u katoličkoj crkvi “Spotlight” i akcijski triler “Pobješnjeli Max: Divlja cesta“.

U kategoriji komedija/mjuzikl vodi film o grupi vještih investitora koji su se obogatili klađenjem na financijski raspad, “The Big Short“, kojem su pripale četiri nominacije, od kojih jedna za najbolje ostvarenje u tom žanru.

Konkurenti će mu biti svemirska pustolovina “The Martian“, akcijska komedija “Špijuni” Melisse McCarthy, priča o odrastanju “Trainwreck” i film “Joy”, inspiriran životnom pričom izumiteljice “Miracle Mopa“.

Komedija “The Big Short” dobila je i nominaciju za najbolji scenarij, dok su oba njezina glumca, Christian Bale i Steve Carell, nominirani za najbolju mušku ulogu.
Po četiri nominacije imaju još spomenuti “The Revenant” i film o životu Appleovog gurua “Steve Jobs”.

Nagradi za najbolju mušku, odnosno žensku ulogu u kategoriji drame, osim spomenutih glumaca, mogu se nadati Brie Larson (The Room), Saoirse Ronan (Brooklyn), Alicia Vikander (The Danish Girl), Brian Cranston (Trumbo), Leonardo DiCaprio (The Revenant), Michael Fasbender (Steve Jobs), Eddie Redmayne (The Danish Girl) i Will Smith (Concusion).

A u kategoriji komedije za najbolju glumu nominirani su Jennifer Lawrence (Joy), Melissa McCarthy (Špijuni), Amy Schumer (Trainwreck), Maggie Smith (The Lady in the Van), Lily Tomlin (Grandma), Matt Damon (Martian), Al Pacino (Danny Collins), Marc Ruffalo (Infinitely Polar Bear).

Zlatni globus za najbolju režiju osmjehuje se, osim Toddu Haynesu još četvorici redatelja: Alejandru Iñárrituu (The Revenant), Thomasu McCarthyju (Spotlight), Georgeu Milleru (Divlja cesta) i Ridleyu Scottu (Martian).

Svečana dodjela Zlatnog globusa, jedne od najcjenjenijih nagrada u filmskoj industriji, koja se smatra pouzdanim indikatorom Oscara, bit će upriličena 10. siječnja u Los Angelesu.

Izvor: Life Content
Foto: Promo