Obratite pažnju na stvari koje mogu ugroziti život vaše mačke

by | 28 ožujka, 2020

MAČKE su znatiželjna stvorenja koja često upadaju u nevolje. Zato ih volimo, ali to također znači da mogu ugroziti vlastitu sigurnost tijekom igre istraživanja. Ovih osam stvari može ugroziti sigurnost vaše mačke, zato biste trebali obratiti pažnju i držati ih podalje od svog ljubimca.

Antifriz

Antifriz i odstranjivači hrđe u sebi sadrže sastojak po imenu etilen glikol. On ima sladak okus, koji često mami mačke. Ako ga popiju, mogu se otrovati, pa bi bilo dobro ove proizvode držati na mjestu gdje ih vaša mačka ne može dohvatiti. Provjerite curi li iz vašeg automobila antifriz, on se može zadržati na vašem prilazu ili u garaži, prenosi Quick and dirty tips.

Konopac i vuna

Vjerojatno nikada niste sreli mačku koja ne voli trčati za konopcem. Ako je konopac jedan od mačkinih omiljenih igračaka, nadzirite je dok se igra s njim. Kada se ne igra, sklonite konopac na mjesto koje mačka ne može dohvatiti.

Ako mačka proguta komad vrpce, vune, šljokice ili čak zubnog konca, on se može omotati oko njenih crijeva i prouzrokovati blokadu, može ih čak i odsjeći. Ako sumnjate da je vaša mačka progutala neki od navedenih predmeta, odmah je odvedite kod veterinara kako bi napravio rendgen.

Otrov za štakore

Vi ili vaš susjed imate problem s glodavcima, pa sigurno koristite rodenticide kako biste ih se riješili. Morate biti svjesni rizika kojim izlažete svog ljubimca korištenjem tih otrova. Ako vaša mačka pojede otrovanog štakora, postoji velika šansa da će se i ona otrovati. Simptomi trovanja rodenticidima uključuju gubitak apetita, paralizu ili tremor. Probajte izbjegavati upotrebu otrova u borbi protiv glodavaca, a ako sumnjate da se vaša mačka otrovala, odmah je odvedite kod veterinara.

Kućne biljke

Većina ljudi misli da su mačke mesožderi, ali veliki broj maca voli povremeno grickati malo zelenila. Možete uzgajati mačju travu kod kuće ili je kupiti u trgovini kućnih ljubimaca. Osim toga važno je provjeriti koje su biljke sigurne za vašeg ljubimca, a koje su otrovne.

Lijek protiv buha

Sredstva za borbu protiv buha i uši, za pse i ljude, ponekad sadrže permetrin, kemikaliju koje je toksična za mačke. Ako koristite određeno sredstvo protiv buha na svojoj mački, prvo se uvjerite da je namijenjen isključivo mačkama. Ako morate koristiti proizvod koji sadrži permetrin na vašem psu ili djetetu, potrudite se taj preparat držati podalje od vaše mačke.

Hrana za ljude

Mačke, za razliku od pasa, ne traže komad hrane iz vašeg tanjura, ali i one vas mogu ponekad iznenaditi. Grožđe, čokolada i luk su tri stvari koje mogu biti veoma opasne ili kobne za mačku. Važno je zapamtiti da je luk u prahu sastojak određenih grickalica i hrane za bebe. Postoje dokazi da kakao može biti veoma štetan za kućne ljubimce, pa bi bilo dobro pripaziti da ne dođe u kontakt s tom vrstom hrane.

Tekući osvježivači zraka

Neki tekući osvježivači sadrže kationski deterdžent, koji ako se proguta, može opeći jezik i probavni sustav vaše mačke. On također može iziritirati njenu kožu. Izaberite osvježivač zraka koji vaša mačka neće željeti probati ili onaj koji nije toksičan.

Kosti

Mačke vole piletinu i ribu, ali ako im dopustite uživati u ovim poslasticama, potrudite se izvaditi sve kosti. Kosti mogu prepriječiti probavni trakt vaše mačke ili ga probiti. Ponekad je konzervirana hrana sigurnija opcija.

Foto: Ihsan Aditya / Pexels

IZVOR: INDEX.HR