Želite li imati dobre odnose s ljudima, ove stvari ne biste trebali govoriti

by | 6 siječnja, 2020

Evo što nikad ne biste trebali reći:

Svome šefu

Nemojte računati na povišicu ili napredovanje ako počnete izgovarati stvari poput ‘To nije u opisu mog posla’. Negativnost vas u karijeri nikamo neće dovesti. Zadatak koji je izvan vašeg posla mogao bi biti dragocjena prilika da pokažete svom šefu svestranost u svojim vještinama. To čak može značiti da šef dovoljno vjeruje u vas da se možete upustiti u novi izazov. Čak i izgovaranje stvari poput ‘Ne, nemam vremena za to’ može se loše odraziti na vašu radnu etiku. Jednostavan korak poput preuzimanja inicijative u svrhu da stvari dobro funkcioniraju pokazuje vašem šefu da ste timski igrač i da ‘vi to možete’.

Svojoj svekrvi i svekru

Najvjerojatnije ste čuli za frazu ‘majka zna najbolje’, i zato je najbolje izbjegavati rečenice poput ‘vašoj se kćeri/sinu to ovako više sviđa’. Roditelj i njihovo dijete imaju čvrstu poveznicu. Zato će pokušaj dokazivanja da je vaš odnos s njihovim djetetom bolji od onog kojeg imaju oni samo dodatno povrijediti njihove osjećaje i pobuditi ljutnju.

Svome djetetu

Pravilo roditeljstva kojeg biste se uvijek trebali pridržavati jest da dijete nikada ne uspoređujete s drugim djetetom. Ako djetetu kažete ‘Zašto ne možeš biti kao tvoja sestra?’, djetetu će to odmah smanjiti samopoštovanje. Usporedbe nikome ne čine dobro, bez obzira na njihovu dob. Zatim, nemojte pokleknuti kada vas dijete zamoli za pomoć svaki put kada ima problem koji ne može riješiti. Ako mu pomažete svaki put, to može ugroziti neovisnost vašeg djeteta jer će uvijek tražiti odgovore od drugih. Preporučuje se da postavljate pitanja vezana uz problem kako biste pomogli svom djetetu da pronađe put do rješenja i tako poboljša svoju neovisnost.

Suprugu ili supruzi

Nema ništa gore nego svojem suprugu ili supruzi reći ‘Ne vjerujem ti’, pogotovo zato jer je povjerenje jedan od najvažnijih obilježja zdrave veze. Umjesto toga, ublažite svoj skepticizam frazama poput: ‘Mislim da mi nisi ispričao cijelu priču’. Još jedna fraza na listi stvari koje se ne izgovaraju je ‘pretjeruješ’, jer će se vaš partner osjećati kao da njegove emocije nisu valjane. Prioritet vam mora biti to da se vaš partner osjeća sigurno pokazujući i izražavajući svoju ranjivost bez straha od osude.

Svome prijatelju

Ako je jedan od vaših prijatelja prekinuo dugogodišnju vezu, pokušajte izbjeći izgovaranje stvari poput: ‘Ne brini se, još uvijek imaš puno vremena’. To samo podrazumijeva da negdje postoji sat koji otkucava i broji dane ili godine kada je prikladno vrijeme za započinjanje veza. Ne postoji određeni rok za susret s pravom osobom ili pronalaženje savršenog posla, pa zato nemojte vršiti takav pritisak na svog prijatelja, čak i u najboljoj namjeri.

Svome liječniku

Vaša majka sigurno uvijek može shvatiti kada lažete, ali vaš liječnik to vjerojatno neće moći prepoznati. Posao vašeg liječnika je da vam propisuje najbolji lijek za pomoć u prevladavanju neke bolesti, bilo da je riječ o prehladi ili aknama. Međutim, ako ne slijedite naputke liječnika i ne uzimate lijek prema uputama, liječnik će ustanoviti da imate poteškoća u prebolijevanju bolesti. Također, laganje liječniku da uzimate lijekove koje ste zapravo prestali uzimati prije dva tjedna može biti opasno po vaše zdravlje. Ako ne govorite istinu o tome da li stvarno upotrebljavate propisane lijekove, liječnici ne mogu točno procijeniti pomažu li vam oni ili ne.

Učitelju svog djeteta

Postoji puno stvari koje nikada ne smijete reći svom djetetu, a optuživanje ​​učitelja da nije u pravu je jedna od njih. Kao autoritet, tako dajete svom djetetu dozvolu da razgovara sa svojim učiteljem na nepristojan i nepošten način. Fraza ‘ne znate što radite’ je još jedna od rečenica koju možete dodati na popis nepoželjnih rečenica. Učitelji su obrazovani za upravljanje određenim disciplinama u učionici, a za njih se mora steći magisterij. Zapravo, istina je da je većinu vremena kurikulum izvan njihovih ruku. Imajte to na umu prije nego što im nešto prigovorite.

Svome mehaničaru

Niti jedan školovani i ugledni mehaničar ne želi čuti rečenicu poput: ‘Znam ja u čemu je problem, samo popravite ono što vam kažem’. Tako ćete u startu potkopati njihovu sposobnost dijagnosticiranja i popravljanja automobila. Mehaničar će uvijek saslušati što vozač ima za reći jer mora razumjeti kako se automobil ponaša da bi mogao postaviti točnu dijagnozu, ali postoji ogromna količina stvari koje mehaničari prvo moraju testirati prije nego što i sami vide u čemu je problem. Kada vozač misli da točno zna što nije u redu s njihovim automobilom, vrlo vjerojatno griješi. Ljudi često misle da ih mehaničari pokušavaju potkrasti pronalazeći nove probleme, ali istina je da su oni stvarno tu i da ih zaista treba riješiti.

Bratu ili sestri

Nikad ne biste trebali pitati svog brata ili sestru zašto su toliko zaštitnički nastrojeni prema vama jer to može zvučati neprijateljski i nepoželjno. Prirodno je da vas brat ili sestra žele zaštititi i paze na vas jer vam žele samo najbolje, i to biste trebali poštovati. Naravno, vi ste odrasla osoba i možete raditi što god želite. Međutim, nemojte činiti pogreške koje će utjecati na odnos s bližnjima s kojima ste povezani do kraja života.

Svojim roditeljima

Samo dvije male riječi mogu povrijediti osobe koje najviše volite, a to su ‘Mrzim te’. Čak iako to kažete u afektu, važno je zapamtiti da su riječi snažne i da biste trebali izbjegavati govoriti ono za što biste kasnije mogli požaliti. ‘Pregrizite jezik’ ili duboko udahnite umjesto da kažete bližnjima da ih mrzite. Osim toga, ‘mrzim te’ je samo jedna od mnogih fraza koje nikada ne smijete izgovoriti roditeljima ili bilo kojem drugom članu vaše obitelji, kako piše Reader’s Digest.

IZVOR: 24SATA.HR