Vrijeme je za maštanje: Ovo su svjetski gradovi u kojima su stanovnici psihički i fizički najzdraviji

by | 7 travnja, 2020

Prema posljednjim statistikama, 80 posto ljudi s visokim primanjima troši svoje vrijeme, energiju i novac na dobro življenje. Međutim, možda ne znaju da i to gdje žive igra veliku ulogu u cjelokupnom zdravlju i sreći.

Novo istraživanje otkrilo je koja su najbolja mjesta u svijetu za tjelesno i mentalno zdravlje. Da bi stručnjaci došli do tog podatka, analizirali su 40 najvećih gradova i poredali ih temeljem kvalitete življenja koju mogu ponuditi. Gradovi su ocijenjeni u šest kategorija: zeleni prostor, ukupni godišnji sunčani sati, sreća, stopa kriminala, ravnoteža poslovnog i privatnog života, kvaliteta zdravstvenih usluga, zagušenje prometa i upravljanje.

S obzirom na to da skandinavske zemlje već godinama slove za one koje imaju najsretnije stanovnike, ne čudi da su njihovi gradovi našli svoje mjesto i na ovoj ljestvici.

Oslo je tako predvodnik po pitanju wellnessa, uglavnom zbog činjenice da 68 posto javnog prostora u tom gradu sačinjavaju parkovi i vrtovi. Helsinki je na trećemu mjestu, a Stockholm na šestom.

U top 10 je još nekoliko europskih gradova, što ne čudi s obzirom na to da na našem kontinentu postoji jedinstvena kultura blagostanja. Beč se smjestio na četvrto mjesto, Madrid na peto te Amsterdam na osmo.

Australski Sydney je na sedmome mjestu zbog 2.592 sunčana sata godišnje, a cijelu listu top 20 gradova po pitanju zdravlja i wellnessa pogledajte u nastavku.

 1. Oslo
 2. Zürich
 3. Helsinki
 4. Beč
 5. Madrid
 6. Stockholm
 7. Sydney
 8. Amsterdam
 9. Montreal
 10. Singapur
 11. Melbourne
 12. Berlin
 13. Toronto
 14. Seoul
 15. Dubai
 16. Lisabon
 17. Hong Kong
 18. Rim
 19. Edinburgh
 20. Milano

Foto: Alvin Balemesa / Unsplash

IZVOR: INDEX.HR