ZBOG OVIH SEDAM STVARI parovi se najčešće svađaju u prvim godinama braka

by | 4 srpnja, 2019

Nakon početne faze medenog mjeseca, mnogi se parovi vrlo brzo suoče s prvim problemima. Ako ste se prepoznali, ne trebate paničariti. Naime, zajednički život neizbježno donosi brojne promjene pa je zato ponekad jedina opcija susresti se s nesuglasicama.

“Gotovo svaka osoba, kad uplovljava u bračnu luku, vjeruje da će biti najbolji supružnik na svijetu, ali kad je prsten na rukama, a svadbena torta pojedena, parovi se vraćaju u realnost i vrlo brzo shvate da brak nije tako jednostavan kao što mislimo”, objasnila je bračna i obiteljska terapeutkinja Becky Whetstone u razgovoru za HuffPost.

No, postoji čak sedam stvari oko kojih se parovi najčešće svađaju tijekom prve godine braka. Evo koje su to:

“Što se dogodilo s našim ljubavnim životom?”

Lako je održavati ljubavnu iskru na samom početku vaše veze, ali seksualni terapeut Kurt Smith tvrdi da seksualni život parova u većini slučajeva tijekom prve godine braka nije više toliko uzbudljiv. Štoviše, prema njegovom iskustvu, parovi su puno rjeđe intimni.

“Nakon vjenčanja nije neuobičajeno da seksualna strast umre i jedan ili oba partnera postanu nezadovoljni seksualnim životom”, tvrdi Smith.

Ipak, nije riječ o nerješivom problemu. Ključ se skriva u komunikaciji između partnera, a upravo je to ono što mnogi izbjegavaju.

“Parovi žive u tišini. Odluče da im je lakše prestati biti intimni nego se suočiti s osjećajima i nepredvidljivim emocijama, kao što su krivnja ili ljutnja. Ključno je intervenirati prije nego što problem preuzme vaš život”, poručila je seksualna terapeutkinja Kimberly Resnick Anderson.

“Kad ćemo imati dijete?”

Istina je da biste prije vjenčanja trebali razgovarati s partnerom o tome želite li oboje djecu, ali čak i ako ste jednoglasni, može se dogoditi da niste precizirali u kojem trenutku želite proširiti obitelj pa bi to mogao postati razlog vaše svađe.

“Bilo da je tema razgovora kada trebate imati prvo dijete, koliko ćete ih imati ili kako ćete ih odgajati, sve to često može izazvati sukob i svađu među bračnim partnerima. Naprimjer, događa se da netko želi odmah imati dijete, dok bi drugi partner pričekao zbog karijere ili financija”, objasnio je Smith.

“Trebamo postaviti granice”

Bilo da je problem u tome što vam prijatelji nenajavljeno dolaze u kuću, pitanjima bliskih ljudi o tome zašto još uvijek nemate djecu ili je problem u tome što se vaš partner prije svake odluke konzultira sa svojim roditeljima, sve to može dovesti do sukoba. Zato terapeuti savjetuju da na prvo mjesto uvijek stavljate svog partnera i vaš brak.

“Dosta mi je čišćenja za tobom”

Istraživanje Pew Researcha iz 2016. godine otkrilo je da 56% vjenčanih ljudi u SAD-u smatra da je “dijeljenje kućanskih poslova vrlo važno za uspješan brak”, navodi HuffPost. Ipak, i dalje se često događa da jedan partner obavlja puno veći dio kućanskih poslova što može dovesti do frustracija.

“Kako ćemo provesti praznike?”

Parovi se tijekom prve godine braka često sukobljavaju i zbog nemogućnosti da na pravi način rasporede posjete obitelji tijekom praznika. Najčešće nijedan partner ne želi odustati od provođenja vremena sa svojom obitelji pa terapeuti savjetuju da jedne praznike provedete kod jedne strane obitelji, a druge praznike kod druge.

“Kako ćemo rasporediti stvari u našem domu?”

Čak i ako ste prije braka živjeli zajedno, vjerojatno ćete nakon vjenčanja (ili netom prije njega) odlučiti renovirati svoj dom, a ako nemate istu viziju kako bi on trebao izgledati, to bi moglo rezultirati svađom.

“Mnogi parovi koji se ponose time što se dobro slažu mogli bi se iznenaditi kad otkriju koliko se mogu naljutiti jedno na drugo zbog namještaja i dekoracija”, ispričao je obiteljski terapeut Spencer Northey.

“Ne znaš raspoređivati novac”

Novac može biti škakljiv teren za nove bračne parove.

“Dok ste u vezi, lako možete sakriti svoje financije. Nakon vjenčanja većina partnera otkriva istinu o stvarima poput toga koliki je iznos duga koji ima njihov supružnik ili pak shvaća da njihove financijske navike nisu slične navikama njihovog partnera”, objasnio je Smith.

Upravo zato bi svi prije uplovljavanja u bračnu luku trebali biti iskreni o financijama.

Foto: Unsplash

IZVOR: INDEX.HR