Ovo su razlozi zbog kojih se parovi najčešće razdvajaju

by | 5 ožujka, 2020

Rachel Sussman je psihologinja koja se bavi bračnim problemima i odnosima između supružnika. Tvrdi da se svađe ne događaju zbog čestih problema s kojima se parovi suočavaju, nego zbog nedostatka komunikacije.

“Svađe najčešće nastaju kada poslije partnerove primjedbe zauzmete izrazito obrambeni stav ili uzvratite optužbom da je primjedba klasično zvocanje. Bez obzira je li problem veliki ili beznačajan, može se pretvoriti u ozbiljnu raspravu”, objašnjava Sussman.

Sussman je detaljno opisala 10 različitih situacija u kojima nastaju sukobi. Ključ za njihovo rješavanje nalazi se u komunikacijskim vještinama supružnika.

“Ako znate komunicirati na pravi način, veće su šanse da ćete riješiti problem. Možda se i dodatno zbližite s voljenom osobom. Drugačiji ishod vodi vas k raskidu ili razvodu”, upozorava Sussman.

Svađa nastaje kad jedan od supružnika shvati da je više posvećen

Kada nevjenčani parovi dođu na terapiju, najčešće govore o posvećenosti. Netko od njih tvrdi da je puno više posvećen u vezi od svog životnog suputnika. Tada donose prijelomnu odluku. Svoju vezu učvršćuju zarukama i zajedničkim životom ili prekidaju.

Neravnomjerna raspodjela kućanskih poslova

Sussman kaže da dobar dio tereta u heteroseksualnim vezama pada na ženina pleća. Muškarci se pravdaju kako im brojne obveze na poslu oduzimaju vrijeme i energiju potrebnu za sređivanje životnog prostora. Istraživanja pokazuju da su mame mnogo zauzetije od očeva. U odnosu na 50-e godine prošlog stoljeća, neplaćeni rad u kući traje 16 sati duže. Briga o djeci odnosi još četiri dodatna sata na tjednoj razini.

Društvene mreže ubijaju ljubav

Raste broj pritužbi na pretjerani aktivizam na društvenim platformama. Parovi koji se obraćaju psihologinji Sussman najčešće se nalaze u trećem ili na početku četvrtog desetljeća života. Svoje partnere optužuju da slobodno vrijeme provode na Instagramu i Facebooku te da su ovisni o mobitelu. Sussman kaže da je svakodnevno praćenje objava top-modela na društvenim mrežama čest razlog za svađu. Problem nastaje i kad preko društvenih mreža održavaju kontakt sa svojim bivšim partnerima.

Svađe zbog novca dolaze kasnije

“Sasvim je normalna pojava da jedan od supružnika troši više od drugog. Problem se javlja kada počnu preispitivanja kako je novac potrošen. Tada osoba koja je sklona štednji optužuje partnera za rasipništvo, a druga uzvraća tvrdnjom da je njegov partner škrt”, kaže Sussman.

Savjetnik za planiranje potrošnje Don Cloud susreće se s parovima koji imaju ovaj problem. Prvi korak prema rješavanju problema odnosi se na iskren razgovor o važnosti novca i koliko je supružnicima važna njihova mjesečna zarada.

Sussman kaže da prvi problemi nastaju prilikom počinjanja zajedničkog života. Tada parovi odlučuju hoće li imati jedinstveni kućni budžet. Ako oklijevaju u donošenju odluke, vjerojatno među njima nema dovoljno povjerenja.

Međutim, problemi se najčešće javljaju u kasnijim fazama zajedničkog života. Kada oboje zarađuju, ima više novca. Tada je i život lagodniji. Ali poslije rođenja djeteta, majke najčešće ostaju kod kuće. Muškarac zarađuje najveći dio zajedničkog novca, pa nije rijetkost da se supruga nađe u ovisnom položaju. To remeti relacije između njih.

Ljubav ili karijera?

“Imati radoholičara za supružnika jednako je opasno kao preljub ili duga afera”, smatra stručnjak za ljubavne veze Michael McNulty.

Poroci su uzrok sukoba

Ponekad se očajni supružnici obraćaju Rachel Sussman jer njihov partner ima problem s alkoholom. Studija iz 2013. godine dokazuje da je zlouporaba psihoaktivnih supstancija često presudna za odluku o razvodu.

Rođenje djece donosi otuđenost

Rachel Sussman kaže da parovi koji dobiju bebu imaju manje vremena posvetiti se jedno drugom. Njihov odnos polako postaje hladniji. Znanstvenici tvrde da postoje tri čimbenika koji pomažu parovima održati vatru ljubavi i poslije rođenja djeteta:.

– Naklonost i privrženost partneru.

– Svijest o događajima iz života partnera i spremnost reagirati kada je potrebno.

– Zajedničko rješavanje problema.

Previše ili premalo seksa jedan je od čestih razloga za svađu

“Jedan od partnera više želi seks. Loš seksualni život čini partnere nezadovoljnim”, navodi Sussman.

Stručnjak za seksualnu disfunkciju Bat Sheva Marcus savjetuje parovima planirati seks, ako nema spontanog  odnosa.

“Dogovoreni seks nije manje uzbudljiv od onog koji se dogodi neočekivano”, objašnjava Marcus.

Preljub (ne) znači da je kraj

Kada jedan od partnera otkrije aferu svog supružnika, to potencijalno može uništiti vezu. Terapeutkinja Esther Perel tvrdi da pojedini parovi poslije prevare dožive novi početak. Postanu iskreniji i trude se nadomjestiti sve što im je do tada nedostajalo, kako piše Business insider.

Svađe oko čuvanja djece

Sukob eskalira u situacijama kada je jedan od roditelja strog, a drugi popustljiv. Stručnjak za roditeljstvo Carl Pickhardt tvrdi da roditelji moraju zauzeti jedinstven stav o važnim pitanjima prije nego što se dijete rodi.

“Kad roditelji imaju nesuglasice oko odgajanja djeteta, to najčešće nije dobar znak. Dobra komunikacija je presudna, ali mora se voditi računa o permanentnom prilagođavanju, koje je uvjetovano novim problemima i situacijama. Roditelji moraju raditi kompromise”, objašnjava Pickhardt.

Stalni sukobi oko istog problema

“Duge i naporne svađe uništavaju vezu. Čula sam mnoge ljude koji prijete okončati brak žestokim sukobom. Ako stalno razgovarate o jednom problemu i nemate rješenje za njega, posjetite terapeuta. To vam možda neće riješiti problem, ali pružit će vam se prilika steći vještine koje će vam pomoći prevladati ga  u bliskoj budućnosti”, navodi Sussman.

IZVOR: INDEX.HR