Zašto se neprestano vraćam Tinkturinom balzamu od mrkve za ubrzano tamnjenje?

by | 9 kolovoza, 2020

Vjerujemo da u posljednjih par godina kako je izašao, niste mogli izbjeći balzam od mrkve za ubrzano tamnjenje hrvatskog proizvođača Tinktura.

No ako se još uvijek niste odvažili probati ga, bez brige, jer sam to ja napravila za vas. Budući da sam jedna od onih osoba koja će ležati na plaži od izlaska do zalaska sunca, mogu sa sigurnošću potvrditi da znam na koje sve načine dobiti preplanulu put. I dok godinama nisam koristila nikakve zaštitne faktore jer sam što prije željela dobiti boju (uvijek bi to bila crvena koja bi kasnije potamnila), što sam starija – ipak sam pametnija. Zaštitni faktor mi je sada korak koji ne preskačem, baš kao ni Tinkturin balzam od mrkve.

Tinkturu koristim već drugu sezonu zaredom i ono što mogu sa sigurnošću potvrditi je to da je ne želim mijenjati ni za što. Kako bi moja recenzija bila što vjerodostojnija, nisam pila nikakve suplemente za kožu, bila sam po svega par sati na plaži i boja je obje sezone bolja i trajnija no ikada prije. Krenimo redom.

Sastav
Balzam od mrkve nije testiran na životinjama, 100 % je prirodan i potpuno domaći proizvod koji obiluje karotenoidima koji daju koži predivan brončani sjaj i mekoću. Inače, karotenoidi su skupina spojeva u koji se ubrajaju i alfa-karoten, beta-karoten i beta-kriptoksantin, identificirani su kao iznimno snažni antioksidansi koji štite od mnogobrojnih bolesti, a u organizmu se pretvaraju u vitamin A.

Nadalje, balzam od mrkve sadrži biljni ekstrakt koji aktivira proizvodnju melanina u koži za ujednačenu i prirodnu boju kože. Melanin se prirodno stvara u koži, a odgovoran je za zaštitu i tamnjenje kože. Osim što ima estetski moment, ovaj balzam navodno pomaže i kod raznih ekcema, rozaceje, psorijaza, dermatitisa, vitiliga i hiperpigmentacije, za što ne mogu reći da sam uočila poseban efekt jer u tom kontekstu nemam kožnih problema.

Ulje suncokreta čini kožu glađom i hidratizira je, pčelinji vosak je prirodni ovlaživač kože, ima protuupalni učinak zbog čega je odličan za sve iznad navedene probleme s kožom, odlična je prirodna zaštita od sunca, a čini kožu mekom i elastičnom.

Djelovanje
Iako ima UVA zaštitu 10, to je apsolutno nedovoljna zaštita ako ste dugo na suncu i u tom slučaju potrebno je koristiti dodatni zaštitni faktor koji ima zaštitu i od UVB zračenja, pa svakako obratite pažnju na to. Bitno je da prvo na kožu nanesete balzam od mrkve, a nakon što se upije, nanesite proizvod sa zaštitnim faktorom. Budući da je balzam masne konzistencije, nemojte pretjerivati, nego mu dopustite da se otopi na vašem tijelu i pričekajte barem 15-ak minuta da se upije, nakon čega nanosite UVA i UVB faktor. Koža će vam biti nahranjena i nimalo ljepljiva, što je svakako veliki benefit.

Na fotografiji je boja nakon pet dana sunčanja.

Tinktura ističe kako se balzam može koristiti i na licu, no s obzirom na masniju strukturu i jako osjetljivu kožu lica, nisam željela riskirati. Miris je suptilan i blag, lagano biljni, a najbolje od svega je što možete biti sigurni da nećete biti meta osama i pčelama na plaži kao što znate biti s raznim pekmezima.

Još jedna pozitivna stvar ovog proizvoda je da, iako izgleda narančasto, proizvod je potpuno bezbojan, pa mi nije ostavio mrlje ni po bijelom kupaćem kostimu. Svakako ga više puta nanosite na sebe, baš kao i zaštitni faktor i možete biti sigurni da ćete u roku svega 3-4 dana provedena na plaži imati preplanuli ten kao da ste boravili 10 dana tik do mora. Inače nisam osoba koja će potamniti u roku prva dva dana provedena na moru, gotovo uvijek ću dobiti barem lagano crvenilo, ali od sunca još uvijek ne odustajem. Uz pravilno nanošenje zaštitnog faktora, sasvim sigurno nećete izgorjeti. Srećom, zbog Tinkturinog balzama od mrkve ne moram više svaki dan, dva tjedna po 10 sati provesti na plaži, jer željenu boju dobijem u prvih par dana.

Nema na čemu.

Autor: Lana Biželj

Foto: PR, Unsplash