Ne, zubnu pastu nikako nemojte koristiti kao metodu isušivanja prištića, a evo i zašto

by | 15 lipnja, 2020

Nedavno sam u komunikaciji s drugim ženama pitala što koriste kao najbržu i najučinkovitiju kućnu metodu za uklanjanje prištića i većina odgovora bila je – pasta za zube.

Iako smo u tinejdžerskim godinama ili tijekom života tu metodu vjerojatno barem jednom isprobale, to je ujedno i jedna od najgorih metoda koju možete priuštiti svojoj koži. Iako je istina da neki od sastojaka u zubnoj pasti mogu pomoći kod isušivanja prištića, vjerujte nam na riječ da nije vrijedno rizika jer barem danas postoje brojne metode kako ih se riješiti boljim putem. Zubna pasta učinit će vam više štete nego koristi. Nismo ni sami sigurni kako i kada je ovaj trend počeo, vjerojatno su neki od razloga da su brojne zubne paste sadržavale formulu koja ubija bakterije, sadrži sodu bikarbonu, alkohol i hidrogen peroksid koji obično isušuju, što može pomoći kod prištića, a i mentol u zubnoj pasti može stvoriti osjećaj hlađenja koji će privremeno smanjiti bol i oteklinu, ALI.

Zubna pasta može iritirati kožu
Zapamtite da su zubne paste stvorene za vaše zube, a ne tako osjetljivo područje kao što je koža lica. Pa iako će sastojci u zubnoj pasti biti sigurni za vaše zube, oni su svakako prejaki za lice. Nanošenjem na lice, poremetit ćete pH vrijednost kože zbog sode bikarbone koja se nalazi u pasti i potencijalno dovesti kožu do osipa i peckanja. Također, nekolicina drugih sastojaka u pasti ne smije se koristiti na nikakvim crvenilima, a posebno ako imate osjetljivu kožu.

Isušivanje kože vam se može obiti o glavu
Čak i ako izbjegnete potencijalnu iritaciju, to nije jedina moguća posljedica zubne paste. Ona vam može dubinski isušiti lice i uzrokovati još više akni, čime ste dobili kontraefekt. Imali vi masnu, mješovitu ili suhu kožu, vašem je licu potrebna hidratacija prije svega kako biste regulirali lučenje sebuma, pH vrijednost kože, elastičnost, pa krajnje i regulaciju nastanka prištića. Zato – nemojte isušivati lice bilo kakvim proizvodima koji sadrže alkohole i parfeme ili nisu namijenjeni striktno za lice.

Foto: Laia Núñez / Unsplash