Zašto je njega vlasišta postala novi skincare?

Fokus njege kose prebacite na vlasište

by | 8 rujna, 2021
vlasište

Bez obzira na vaš tip kose, važno je svome vlasištu posvetiti pažnju koje zaslužuje, jer zdrava kosa počinje upravo od zdravog tjemena.

Dok je regularno pranje kose i četkanje odlično za održavanje kose, važno je obratiti pažnju na to kakvu kožu imate na vrhu glave i tretirati ju u skladu s tim. Ako niste sigurni otkud početi – nastavite čitati jer njega tjemena postao je novi skincare. U posljednjih nekoliko godina njega kose je počela dolaziti u fokus jednako kao i skincare, dok su proizvodi za uljepšavanje i stiliziranje pali u drugi plan. Iako vam šampon i regenerator mogu potencijalno biti dovoljni, možda ćete morati uvrstiti dodatnu njegu. Sve zapravo ovisi o stanju vašeg vlasišta.

Zašto je vlasište bitno?

Zdravlje vašeg vlasišta izravno je povezano sa zdravljem i rastom vaše kose. Budući da je vlasište produžena ruka kože lica, ono je jače i ima za brinuti oko 100 000 folikula kose. Dokazano je da vlasište stari i do šest puta brže neko koža lica i tijela jer je direktno izloženo vanjskim utjecajima, čak iako imate puno kose.

Kako se brinuti o vlasištu?

Baš kao i s ostatkom vaše kože, bolje je da počnete brinuti prije nego kasnije o svom vlasištu jer lakše je prevenirati nego poslije uklanjati štetu. I dok na koži možete vidjeti hiperpigmentaciju ili bore nastale s godinama, vlasište reagira dehidracijom, opadanjem kose, tankom vlasi i ljuštenjem.

Konstantno uklanjanje ulja, prljavštine i odumrlih stanica vlasišta treba vam ući u rutinu baš kao i za lice, kako bi održali kosu zdravom. Redovito pranje i četkanje kose odlično je za početak, no koliko bi to često trebali raditi ovisi o količini sebuma koje vam vlasište luči na dnevnoj razini. Folikuli kose mogu vrlo lako biti blokirane zbog nakupljanja odumrlih stanica kože i viška sebuma.

Za svaki tip vlasišta postoji određena njega koje bi se trebali pridržavati, a najbolje je da svog frizera pitate koji tip vi imate.

Suho vlasište

Moguće je da šamponirate kosu prečesto. Pokušajte smanjiti pranje kose na dva do tri puta tjedno i koristite serum za vlasište ili ulje kako biste je dodatno hidrirali prije nego što je operete.

Masno vlasište

Ako imate masno vlasište, možete imati beneficija od češćeg pranja kose. Pronađite šampon koji nije za hidriranje, a regenerator koristite samo na vrhovima kose.

Osjetljivo vlasište

Temperatura vode kojom perete kosu također utječe na zdravlje vašeg vlasišta. Hladna ili mlaka voda najbolja je za vlasište, uz vrlo nježan šampon.

Nadraženo vlasište

Ako vas muči svrbež ili nelagoda na vlasištu, vrijeme je da rezervirate svoj termin kod frizera i dermatologa. Može biti da je riječ o peruti ili nekom ekcemu.

Osim pranja kose, četkanje je izrazito bitno jer potiče produkciju vaših prirodnih ulja i raznosite ih po cijeloj kosi, što je izrazito bitno.

Foto: vadimguzhva via Getty Images