Počinje novo izdanje Festivala svjetske književnosti!

by | 30 kolovoza, 2015

11904644_857802717607682_1180460902639892539_n

Nakon dva iznimno uspješna izdanja Festivala svjetske književnosti koja su pokazala koliko nam je bio potreban upravo jedan takav festival s brojnim razgovorima s književnicima iz cijeloga svijeta, koji problematiziraju ozbiljne teme, koji žele progovoriti i o današnjem trenutku i o prošlosti, ali i o budućnosti, treći Festival svjetske književnosti održat će se u Zagrebu od 3. do 11. rujna 2015.

Uz već poznate programe – tribinu Razotkrivanje, okrugle stolove, program Pisac i njegov čitatelj, izložbu likovnih radova po motivima knjiga te iznimno uspješnu Književnu matineju za srednjoškolce, Festival svjetske književnosti ove godine uvodi dva nova programa: upoznat će vas s autorskim stripom u programu Mali noćni strip-tiz i donosi program filmskih večeri s filmovima nastalima po književnim predlošcima. Autori stripova bit će uključeni u okrugle stolove te će se književnost i autorski strip, dvije pripovjedne umjetnosti koje se objavljuju u knjigama, naći u istoj ravni. Prije svakoga filma predviđene su kraće diskusije s autorima o transponiranju njihova djela u drugu narativnu formu.

Dosadašnja uspješna suradnja Festivala svjetske književnosti s domaćim i stranim institucijama i manifestacijama ove se godine nastavlja još intenzivnije. Ponajprije posebno valja istaknuti suradnju s Festivalom Rendez-vous koja je omogućila gostovanje niza ponajboljih suvremenih francuskih autora na Festivalu svjetske književnosti.

U suradnji s uglednim međunarodnim književnim festivalima Vilenica iz Slovenije i Cúirt iz Irske Festival svjetske književnosti od ove je godine dio projekta “Sharing the Wor(l)d”, koji je odobren i sufinanciran u okviru programa Europske Unije Kreativna Europa.
Naposljetku, za bogat program trećeg Festivala svjetske književnosti najzaslužniji su njegovi sjajni gosti, svjetski i domaći pisci, autori stripa i kreativci iz petnaest zemalja svijeta: Etgar Keret, Péter Esterházy, Sofi Oksanen, Philipp Blom, Filip David, Reinhard Kleist, Clemens Meyer, Julya Rabinowich, Diego Marani, Étienne Davodeau, Ernesto Mallo, Borivoj Dovniković, Miljenko Jergović, Kristian Novak, Edo Popović, Andrej E. Skubic i brojni drugi.

Festivalski programi odvijat će se u Kinu Europa, Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića i Galeriji “Josip Račić”. Sva događanja imat će simultani prijevod i besplatni ulaz.

Treći Festival svjetske književnosti podupiru Kreativna Europa, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Rendez-vous – Festival Francuske u Hrvatskoj, Francuski institut, Traduki, Talijanski kulturni institut, Veleposlanstvo Finske, Veleposlanstvo Države Izrael, Austrijski kulturni forum, Goethe-Institut Zagreb i Leksikografski zavod Miroslav Krleža, podržavaju Kino Europa, Moderna Galerija – Studio “Josip Račić”, KGZ – Knjižnica Bogdana Ogrizovića, Hotel Dubrovnik, Restoran Vinodol, Apetit City Restaurant & Bar, aviokarte.hr, Ador d.o.o. i Znanje d.o.o., a medijski pokrivaju Jutarnji list, jutarnji.hr, HINA, HRT, N1, Radio 101, tportal, booksa.hr, Europlakat, ČitajMe, Najbolje knjige, Moderna vremena, Presscut i Medianet.

Tekst i foto: PR