Zadah iz usta

by | 19 rujna, 2019

Mnogi se suočavaju s neugodnim zadahom. Jeste li i vi među njima? Trudite se ukloniti ga, ali ne postižete uspjeh? Kako biste se zadaha riješili zauvijek, najprije treba otkriti zašto nastaje. Ne govorimo o jutarnjem zadahu koji je posve normalan i nestaje nakon pranja zuba i grgljanja vodice za usta. Ni o zadahu koji nastaje zbog praznoga želuca, možda u kombinaciji sa stresom, naporima, nakon niza ispijenih kava, ili zadahu koji nastaje zbog neke hrane, npr. luka, češnjaka ili začinjene i teške hrane. Te tegobe brzo se mogu ukloniti temeljitim četkanjem i vodicom za usta.

Ako se zadah ne može ukloniti jednostavnim metodama, njegov izvor najčešće je u lošoj higijeni usne šupljine. Kad zube ne četkamo redovito i pravilno, nakupljaju se nove zubne naslage i stvaraju zubni kamenac. Te naslage gojilište su štetnih bakterija. Dok su zubne naslage još meke, bakterije su prisutne samo na zubima i redovitim četkanjem mogu se brzo odstraniti. Kada se stvrdnu u zubni kamenac i on počne prodirati u desni, bakterije počnu ulaziti u krv.

U ustima nastaje opasno stanje; zadah je “najmanja” posljedica, ali ipak ozbiljno upozorenje. Kad se zbog zubnoga kamenca poveća zubni džep i desni se počnu odvajati od zuba, počinje prodor bakterija u zub.

Što može prouzročiti zadah iz usta

Uzrok zadaha može biti upala samo jednog zuba ili jedna otpala plomba. Kada se parodontalna bolest razvije u napredovalu fazu, desni su kod svih zuba jako upaljene. Ako je vaša usna šupljina zdrava, možda uzroci zadaha potječu iz probavnog sustava zbog bakterija u želucu ili crijevima.

Posljedice nepravilne higijene mogu biti zastrašujuće

Zapanjuje činjenica koliko milijuna štetnih bakterija čovjek posve nepotrebno pušta u svoj organizam. Zanemarivanjem pravilne i svakodnevne higijene usne šupljine čovjek se izlaže riziku od niza bolesti i stanja kao što su srčani infarkt, moždani udar, plućne bolesti, glavobolja, prerani porođaj i manja porođajna težina djeteta te oslabljen imunitet.

Savjet

Bez obzira na uzrok zadaha, zdrava higijena usne šupljine – redovito i pravilno četkanje, čišćenje zubnim koncem, upotreba međuzubne četkice i vodice za usta – prvi je korak do svježega daha.

www.gengigel.hr