Zaboravite na kemiju – obojite jaja bojama iz prirode!

by | 18 travnja, 2014

Ovog Uskrsa probajte nešto drugačije – umjesto da jaja obojite kao i svake godine, bojama u prahu, pokušajte ih ukrasiti prirodnim bojama. Na primjer, crvenu boju dobit ćete uz pomoć cikle, smeđu od luka, zelenu od špinata.

jaja-490x367

Crvena

Jaja skuhajte u vodi u koju ste dodali korijen cikle ili crvenog radiča, a možete ih skuhati i s ljuskama crvenog luka. U zagrijane četiri šalice vode dodajte ciklu narezanu na komade i dvije žlice octa. Crvena jaja ćete dobiti i ako ih kuhate u soku od višanja, a jarkocrvenu – kuhajući ih u soku od malina.

Žuta

Za lijepu žutu boju potrebne su vam ljuske oraha koje je potrebno kuhati petnaestak minuta prije nego što ubacite jaja. Ukoliko želite intenzivniju boju, dodajte kore naranče. Ili, isprobajte ovaj način: u pola litra vode stavite nekoliko žlica curryja, kuhajte 30 minuta, ohladite, procijedite, pa u ohlađenu vodu potopite tek skuhana jaja da odstoje jedan sat.

Smeđa

Najstariji način bojenja jaja je u ljusci od crnog luka. U kući uvijek ima crnog luka i dobro je početi sa skupljanjem ljuske nekoliko tjedana prije Uskrsa. Ako zaboravite, uvijek možete zamoliti prodavačicu na tržnici da vam sakupi iz svoje košare ili kupite 2-3 kg luka, skinite mu koru, a luk će se svakako iskoristiti u narednom periodu. Dakle, što više lukovine to bolje. U veliku posudu posložite red lukovine, red jaja (koja su stajala na sobnoj temperaturi bar 24 sata prije kuhanja), sipajte žlicu soli i žlicu octa i stavite na vatru da sve zajedno prokuha. Kad prokuha, smanjite vatru i kuhajte sve zajedno 15 minuta. Dobro je da jaja budu što bolje skuhana, jer će danima stajati na sobnoj temperaturi.

Zelena jaja

Da biste dobili zelena jaja najbolje je koristiti svježi špinat. Nasjeckajte ga i izlupajte, pa prokuhajte kao i prethodne sastojke. Lijepa zelena boja može se dobiti i od proriluka ili koprive.

Narančasta jaja

Narežite mrkvu (5-6 komada), pa je prelijte s malo vode i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Zatim prokuhajte u 250 ml vode i dobit ćete lijepu prirodnu narančastu boju.

Plava jaja

Nasjeckajte i izlupajte listove crvenog kupusa. Zatim ih prokuhajte u pola litra vode i ostavite na laganoj vatri najmanje 30 minuta. Dodajte ocat i jaja.

Ljubičasta – plava

U vruću vodu dodajte vezicu ljubičica i nekoliko cvjetova zumbula, kuhajte petnaestak minuta i zatim dodajte jaja. Želite li jaja boje lavande, onda pomiješajte šalicu soka od grejpa i žlicu octa. Plava jaja dobit ćete na sljedeći način: nasjckajte glavicu crvenog kupusa srednje veličine, prelijte litrom vode, prokuhajte, izvadite kupus, pa dodajte jaja. Za ljubičastu, prvo skuhajte jak čaj od borovnice, pa u njemu kuhajte jaja 15 minuta na tihoj vatri.

Bojanje čajem

Ako za bojanje koristite čaj (zeleni daje žutu boju, šipak sivu, crni čaj narančasto-žutu boju), postupak je sljedeći: u šalicu stavite četiri vrećice čaja i jednu žlicu octa. Prelijte vrućom vodom i ostavite deset minuta da odstoji. Tek skuhano jaje potopite u šalicu. Poslije 20 minuta dobit će boju.

Ukrasi na jajima

Ako ne želite obojiti cijelo jaje, prethodno limunovim sokom po ljuski nacrtajte željene ukrase. Ostavite jaja da se osuše, pa ih uronite u boju. Ukrase možete dobiti i korištenjem vunenog konca, tkanine i gumenih traka.

Naravno, možete i prije kuhanja napraviti zanimljive stvari. Na primjer, iskoristite razno cvijeće, biljke ili što god vam još padne na pamet. Čvrsto ih “priljepite” uz živa jaja (ali ne ljepilom- to nije ekološki, već npr.koncem), ubacite u najlon čarapu i onda ih kuhajte u nekoj od odabranih boja.

Pustite mašti na volju i uživajte sa svojim najdražima!

Izvor: dnevno.rs